fallback

Управляващата партия в Грузия печели изборите при преброени 70% от секциите*

Опозицията също претендира за победа, а екзитполовете дават различни резултати

20:30 | 26.10.24 г. 2

Най-влиятелният човек в Грузия – милиардерът Бидзина Иванишвили, печели парламентарните избори в събота, сочат първите официални резултати, цитирани от Ройтерс.

Опозицията обаче призова управляващата партия "Грузинска мечта" да признае поражението си и да позволи на страната да се доближи до Европейския съюз. Основателят на "Грузинска мечта" Иванишвили, опозицията и чуждестранните дипломати определят изборите като преломен момент, който ще реши дали Грузия ще се доближи до Запада, или ще се върне към Русия на фона на войната в Украйна.

Първите официални резултати след преброяването на 70% от избирателните секции показват, че управляващата партия е спечелила 53% от гласовете, съобщи избирателната комисия.

Прозападните опозиционни партии обаче заявиха, че заедно са спечелили мнозинство.

Екзитполовете дават рязко различаващи се прогнози за резултата от вота. Според едно от проучванията управляващата партия ще спечели убедително, а други две сочат, че опозицията ще получи мнозинство.

Екзитпол на подкрепящия "Грузинска мечта" телевизионен канал Imedi показва, че управляващата партия печели 56%. Екзитполове на подкрепящите опозицията канали Formula и Mtavari Arkhi обаче сочат значителни успехи на прозападните опозиционни партии, които според тях заедно ще могат да сформират мнозинство в 150-местния парламент.

И трите телевизионни канала показаха кандидатите, които подкрепят, да ръкопляскат и да празнуват победата.

Милиардерът Бидзина Иванишвили, който е лидер на управляващата партия, обяви победа.

"Това е рядък случай в света, в който една и съща партия постига такъв успех в такава трудна ситуация - това е добър показател за таланта на грузинския народ", заяви Иванишвили броени минути след затварянето на избирателните секции.

"Уверявам ви, че страната ни ще постигне голям успех през следващите четири години“, обеща Иванишвили.

Бидзина Иванишвили. Снимка: БГНЕС/EPA/DAVID MDZINARISHVILI

На власт от 2012 г., през последните две години "Грузинска мечта" премина към проруска реторика и си навлече гнева на западните си съюзници заради все по-авторитарния си уклон.

Президентът Саломе Зурабишвили - някогашен съюзник на управляващата партия, впоследствие превърнала се в неин яростен критик, както и независими наблюдатели на изборите твърдят, че "Грузинска мечта" е участвала в масово купуване на гласове и други форми на изборни злоупотреби в навечерието на вота. 

Опозицията също обяви победа и заяви, че е напът да спечели мнозинство. Очаква се до часове да бъдат обявени пълните резултати.

"Европейска Грузия печели с 52% въпреки опитите да се фалшифицират изборите и без гласовете от диаспората", написа Саломе Зурабишвили в социалната мрежа Х.

Саломе Зурабишвили говори с медиите, след като гласува в Тбилиси. Снимка: БГНЕС/EPA/DAVID MDZINARISHVILI

Според екзитпола на Formula управляващата партия ще бъде най-голямата партия, но четирите основни опозиционни партии ще имат общо 83 места в парламента.

Четирите основни опозиционни блока в Грузия са дълбоко разделени и не е ясно дали те ще могат да работят заедно, ако лишат "Грузинска мечта" от мнозинство, отбелязва Ройтерс.

*Новината е актуализирана в 23:20 часа с предварителните данни при преброени 70% от секциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 26.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още