fallback

България и Украйна започнаха преговори по споразумението за гаранции за сигурност

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обясни какво е правил в Казан

11:20 | 26.10.24 г. 5

България и Украйна започнаха първия кръг от преговорите за подписване на споразумение за гаранции за сигурност, съобщават от Офиса на украинския президент. Работни групи на двете страни са начертали ключовите въпроси в документа, допълват още оттам.

"Много е важно да имаме такъв документ с България, която е наш стратегически партньор в Черноморския регион", подчерта заместникът на началника на офиса на президента на Украйна Ихор Жовква.

Снимка: President.gov.ua

Служебното правителство взе решение за началото на преговорите по време на заседание на Министерския съвет преди седмици.

До този момент Украйна има сключени 27 такива двустранни споразумения - последното с Гърция в Брюксел преди седмица. Те бяха предложени по време на срещата на върха на НАТО през 2023 г. Тогава от Алианса предложиха този вариант за предоставяне на гаранции на Украйна, докато стане фактически член на организацията.

Киев има такива гаранции вече от повечето държави, членуващи в НАТО, както и от ЕС като организация. Като цяло те описват ангажименти, които държавите поемат за сигурността на Украйна в следващите до 10 години. Първото такова споразумение беше подписано с Великобритания, а през юни по време на срещата на Г-7 - и със САЩ.

Гутериш обясни какво е правил в Казан

В своя публикация в социалната мрежа X генералният секретар на ООН Антониу Гутериш публикува обяснение какво е правил по време на срещата на БРИКС в Казан. Неговата визита срещна сериозни критики и в Украйна, и на Запад, още повече че беше в деня, в който организацията отбелязва годишнината от своето създаване - 24 октомври.

"На срещата призовах за справедлив мир в Украйна в съзвучие с Хартата на ООН, международното право и резолюциите на Генералната асамблея на ООН", заяви Гутериш и допълни, че на срещата е имало представители на държави, в които живее половината от населението на света.

I’m on my way back from Kazan, where I once again attended the Outreach session of the Summit of BRICS that represents nearly half of the world’s population.

In the session, I called for a just peace in Ukraine in line with the @UN Charter, international law and General Assembly…

— António Guterres (@antonioguterres) October 25, 2024

В Украйна обаче критикуват решението му да посети Русия, след като отказа да присъства на мирната конференция в Швейцария, която имаше не по-малко представителство - над 120 държави и световни организации. По този начин позицията на ООН не изглежда балансирана, сочат от Министерството на външните работи на Украйна. На Запад пък отбелязват, че генералният секретар не участва в Ливанската конференция в Париж, а изпрати единствено приветствие към участниците.

Посещението на Антониу Гутериш в Казан само потвърди позициите на Путин, който според публикация в Die Welt е иронизирал думите му за разбирателство в "глобалното семейство" с коментар, че във всяко семейство има спорове и кавги.

Медийни публикации сочат, че украинският президент Володимир Зеленски е отказал да се срещне с Антониу Гутериш след визитата му в Казан.

Във вечерното си обръщение по повод 975-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна Зеленски отбеляза, че от август досега са се провели няколко форума, свързани с точките, дискутирани на първата мирна конференция в Швейцария - за ядрената безопасност, енергийната сигурност и връщането на пленени и депортирани украински граждани, сред които и деца. "Пътят стъпка по стъпка към мира", уточни още той.

На базата на тези срещи Украйна ще изготви и предложението си за прекратяване на войната, което ще бъде представено на втора мирна конференция, планирана за края на ноември. Досега Зеленски на няколко пъти потвърди, че Украйна ще покани Русия на този форум, но в Москва са категорични, че са склонни за преговори само при своите условия, съобразявайки се с "новите георграфски реалности".

Украйна укрепва позициите си в Торецк и Часов яр

Украйна успя да стабилизира фронтовата линия и ограничи настъплението към Часов яр и Торецк. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна сочи една атака към Часов яр и три към Торецк през изминалото денонощие. Позициите на украинците обаче се обстрелват интензивно с бойна авиация.

Най-ожесточени са боевете около Покровск - 46 са регистрираните директни бойни сблъсъци в това направление. По данни на Центъра за отбранителни стратегии руснаците напредват с малки щурмови групи без бронирана техника към Селидове. Един от проблемите за украинците са средствата за радиоелектронна борба, които използват руските части, за да заглушат разузнавателните дронове, които следят движението им.

41 са атаките в Курахивското направление и натискът е към Хострохи, Катериновка и Новодмитровка. Активни са действията и в Лиман и Купянск. В тези четири направления са съсредоточени 128 от общо 192 бойни действия през миналото денонощие.

Руснаците са извършили и 91 въздушни удара със 139 авиационни бомби към позиции на фронтовата линия или близките населени места. Артилерийските обстрели остават около средното за последните дни - към 4300.

Местните власти в Киев съобщиха за пробив на системата за противовъздушна отбрана в ранните часове на 26 октомври и дрон попадна директно по високите етажи на жилищна сграда в града. При атаката, 16-а от началото на октомври по столицата, пострадаха шестима души и загина младо момиче, съобщават от Киевската военна администрация.

Военновъздушните сили на Украйна отбелязват няколко вълни с дронове по територията на Украйна през нощта. Данните към 12 часа на 26 октомври сочат за изстреляни 91 дрона, 3 балистични ракети "Искандер - М", или техният севернокорейски еквивалент KN-23, и две ракети от неустановен към момента вид. Ракети са попаднали по обекти в Суми и Днипро и има жертви и пострадали при цивилното население. 44 дрона са унищожени от системите за противо въздушна отбрана. 44 са заглушени от силите за радиоелектронна борба.

Украинците опитват да противодействат на севернокорейската армия с обещания за редовно хранене

Сателитни данни сочат, че севернокорейски военни части вече се придвижват към Курска област и като първа крачка за справяне с проблема украинските военни разпространяват листовки на севернокорейски, в които обещават редовна храна и медицински грижи за предалите се военни. Според анализатори севернокорейските военни ще бъдат придружавани от комисари и партийни деятели, които да гарантират, че няма да има дезертьорство. 

Кампанията е част от инициативата "Искам да живея", отбелязват от Euronews.

Украйна започна инициативата "Искам да живея" още преди месеци, като посланията са насочени към руските военни, на които се обещават човешки условия за предалите се в плен. Киев предлага и възнаграждения за информация, която може да помогне за отблъскване на руското настъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 26.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още