fallback

Министърът на отбраната на САЩ пристигна изненадващо в Киев

Лойд Остин обикновено е "гласът на сдържаността" на САЩ, пише The Wall Street Journal за визитата

10:41 | 21.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министъртът на отбраната на САЩ Лойд Остин е на неочаквана визита в Киев, съобщава CNN. Според медията той ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят нуждите на украинската армия за 2025 година.

В своето вечерно обръщение за 970-ия ден от началото на пълномащабната война Зеленски съобщи, че вече има подкрепата на част от съюзниците за плана за победа, представен през миналата седмица. Той посочи, че чака и работна група от САЩ, с която да бъдат обсъдени частите на плана, включващи незабавна покана за членство в НАТО и удари с далекобойни ракети по територията на Русия.

Пред украински медии в края на миналата седмица Зеленски каза, че Украйна "никога не е била по-близо" до членство в НАТО по отношение на позициите на Вашингтон, но проблемът сега е скептицизмът на германския канцлер Олаф Шолц. Френското издание Le Monde съобщи, позовавайки се на свои източници, че американиският президент Джо Байдън е склонен да бъде поканена Украйна, ако Камала Харис спечели изборите на 5 ноември.

Лойд Остин ще разговаря и със своя украински колега Рустем Умеров. Пред американски журналисти той вече отбеляза, че това не е "победна обиколка" и отбеляза тежката ситуация на фронта в Източна Европа. Пред тях той коментира още, че Киев е постигнал невероятен дипломатически успех, обединявайки 57 държави във формата "Рамщайн", които осигуряват военна помощ в  последните месеци. По думите му в момента Украйна е в по-добра позиция от гледна точка на оръжия спрямо миналата година. Припомняме, че от октомври 2023 година до май 2024 година САЩ спря военната помощ за Киев заради спорове в Конгреса. Това значително намали доставките на боеприпаси и друго въоръжение.

Според The Wall Street Journal Остин отива в Украйна без никакви обещания относно плана за победата. От друга страна обаче визитата повдига въпросителни на фона на приближаващите избори за президент в САЩ - само след две седмици.

Изданието напомня, че досега министърът на отбраната на САЩ е бил "гласът на сдържаност" по отношение на доставки на въоръжение от американските военни запаси. За разлика от него държавният секретар Антъни Блинкен е настоявал за по-смели решения за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още