fallback

Мелони се застъпва за своя полемичен план за мигрантски центрове в Албания

Премиерът на Италия превърна отвъдграничния контрол на мигрантите в централна точка на своята миграционна политика

14:30 | 19.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Италианският премиер Джорджа Мелони обеща да реализира спорния план за обособяване на центрове за мигранти в Албания, след като съд в Рим повдигна възражения, съобщава Bloomberg.

По-рано тази седмица Мелони представи споразумението, което нейното правителство постигна с Албания за италиански центрове за мигранти на албанска територия. Тя направи това по време на неофициална среща по въпросите на миграцията с 10 държави членки в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съюз (ЕС).

По-късно италиански военен кораб достави първата група мигранти от Албания като част от противоречива сделка, подписана между Рим и Тирана миналата година. Все пак в петък италиански съд се произнесе против плана на правителството да задържи 12 мигранти в новооткрити центрове в балканската страна.

Съдът изтъква, че мигрантите трябва да бъдат отведени в Италия с аргумента, че е невъзможно страните на произход на задържаните да бъдат признати за „безопасни страни“. Патрулен кораб на италианската брегова охрана, превозващ 12-те мигранти, е напуснал албанското пристанище Гядер за Бари в Южна Италия в събота сутринта, съобщава Ansa newswire.

„Свиках заседание на кабинета в понеделник, за да одобря правилата, които ще помогнат да се преодолее това препятствие“, изтъква Мелони пред журналисти по време на посещение в Бейрут, Ливан. „Не вярвам, че съдебната система трябва да определя кои държави са безопасни и кои не“.

Центровете в Албания, които са оборудвани да приемат стотици мигранти, са под контрола на италианските власти.

Споразумението се сблъска със забавяния и критики от хуманитарни организации и опозиционни групи, които го определиха като политически трик, който застрашава търсещите убежище. Мелони превърна отвъдграничния мигрантски контрол в централна точка на своята миграционна политика и многократно защити споразумението, заявявайки, че то трябва да бъде модел за други европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още