fallback

Молдова се готви за референдум за ЕС и президентски избори

Президентът Мая Санду в момента води в социологическите проучвания преди предизборната надпревара, в която участват още десет кандидати

09:17 | 19.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Молдова ще гласува в неделя на президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС). Президентът на страната Мая Санду, която представлява Партията на действието и солидарността (ПАС), в момента води в социологическите проучвания преди предизборната надпревара, в която участват още десет кандидати, сочи сондаж на молдовския Център за социологически изследвания и маркетингови проучвания CBS-AXA.

Предизборна прогноза

Според CBS-AXA Санду е подкрепяна от около 36,1% от избирателите. Според проучването нейните двама основни опоненти са Александър Стояногло, бивш прокурор, подкрепян от традиционно проруската Партия на социалистите на Република Молдова с 10,1% от гласовете, и Ренато Усати, бивш кмет на северния град Белци със 7,5 на сто.

Първият тур на гласуването ще се проведе на 20 октомври. Ако нито един от 11-те кандидати не спечели над 50% от гласовете, на 3 ноември ще се произведе балотаж.

Референдум за присъединяване към ЕС

През май 2024 г. парламентът на Молдова, в който управляващата Партия на действието и солидарността на Санду има мнозинство, насрочи референдум, който ще се проведе заедно с президентските избори на 20 октомври, за това дали страната трябва да промени Конституцията си, за да включи желанието на молдовските граждани за членство в Европейския съюз.

Според проучването на CBS-AXA, 63% от молдовците подкрепят присъединяването към ЕС. Резултатите от плебисцита ще се считат за валидни, ако в него участват поне една трета от избирателите.

Европейските стремежи на Молдова

В продължение на десетилетия Молдова се колебаеше между проевропейско и проруско влияние. През последните години обаче ЕС и Кишинев задълбочиха отношенията си. През юни 2024 г. Брюксел започна процеса на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС.

ПрозападнияОпозиционна критикат лагер управлява, откакто Санду зае поста си през 2020 г. и нейната партия спечели мнозинство в парламента на следващата година. Нейното правителство подкрепя по-близката интеграция със Запада, включително членството в Европейския съюз до 2030 г. Тя категорично се противопостави на руската инвазия в Украйна през 2022 г. и обвини Русия, че се опитва да я свали от власт, което Москва отрича, съобщава Ройтерс.

Опозицията критикува референдума като трик, целящ да засили позициите на Санду на изборите. Основният опонент на Санду, Стояногло, нарече референдума „много циничен ход“. Той заяви, че „интеграцията в ЕС не трябва да се използва за лична изгода“, предаде Радио "Кишинев".

Някои кандидати, които казват, че принципно подкрепят членството в ЕС, призовават гласоподавателите или да бойкотират допитването, или да гласуват с „не“.

Намесата на Русия

Молдовската полиция и антикорупционната прокуратура са разбили мрежа, създадена от олигарха беглец Илан Шор и финансирана от Русия, за да подкупва избирателите преди президентските избори и конституционния референдум на 20 октомври, съобщи молдовската редакция на Радио "Свободна Европа" (Europa Libera Moldova) на 3 октомври.

Началникът на Главния инспекторат на полицията в Република Молдова Виорел Чернауцяну каза, че през септември 2024 г. над 15 млн. долара са били незаконно преведени от руски банки по сметките на повече от 130 000 молдовски граждани, за да ги подкупят да гласуват против европейската интеграция. Парите са били преведени на лидери на местни организации, на политически партии, активисти и партийни привърженици.

Според Чернауцяну, цитиран от Радио "Свободна Европа - Молдова", явлението на финансиране и корупция с цел нарушаване на изборния процес е “безпрецедентно“ за Молдова, която по думите му е обект на „директни атаки, идващи от Руската федерация“.

Шор, който открито е предлагал да плаща на хора, за да гласуват против европейската интеграция, е заявил, че реалната сума е над 15 млн. долара, но средствата са от неговия бизнес, а не от Русия, и че това не представлява подкуп, съобщава Ройтерс.

Корпорация Meta откри и признаци на умишлена дезинформация в навечерието на изборите в Молдова. По-рано през октомври тя изтри фалшиви акаунти, които според нея са подкопавали прозападната политика на страната. Според "Мета" тези фалшиви акаунти са критикували Мая Санду, проевропейски политици и са призовавали рускоезичните молдовци да подкрепят проруските партии в Молдова.

През юни 2024 г., по време на срещата на върха на Групата на седемте (Г-7) в Италия, САЩ, Обединеното кралство и Канада в съвместно изявление обвиняват Русия в заговор за намеса в президентските избори и референдума на Молдова. Според изявлението, цитирано от румънската редакция на Радио "Свободна Европа", проруски фигури са се опитали да „подтикнат негативните обществени нагласи“ към Санду, западните правителства и перспективата за членство на Молдова в ЕС.

Решаващ момент

Няколко дни преди референдума президентът заяви, че страната ѝ се намира „на кръстопът“, а дългът на гражданите ѝ е да защитят демокрацията и да решат съдбата на Молдова, тъй като втори тур на референдума няма да има, съобщи МОЛДПРЕС.

Двойна победа на прозападните сили в страната на президентските избори, както и на референдума, би затвърдила западната траектория на Молдова и целта за членство в ЕС. По-слаб от очаквания резултат би могъл да постави дясноцентристката Партия на действието и солидарността в несигурна позиция на парламентарните избори догодина, когато нейното мнозинство може да бъде застрашено. Отрицателният вот ще бъде удар по политическата репутация на Санду, но няма да има задължителен характер, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още