fallback

Смъртта на Синуар е тежък удар за "Хамас" и дава възможност на Израел да обяви победа

Израел унищожи голяма част от ръководителите на групировката

14:02 | 18.10.24 г. 1

Отстраняването на лидера на "Хамас" Яхия Синуар е възможност за Израел да обяви победа и да приключи войната. Но премиерът Бенямин Нетаняху не изглежда готов да го направи, пише в анализ The Wall Street Journal. "Войната не е свършила", коментира той в телевизионно обръщение в четвъртък (17 октомври), с което подсказа, че може да отбележи Синуар като "скалп на колана си" и да продължи натиска си в Газа.

Израелският премиер отдавна е подложен на натиск от съюзниците си за прекратяване на огъня и Вашингтон ще се възползва от възможността да поднови усилията си. Същото между другото споделят и военни и разузнавателните служби на Израел - целта е да бъдат освободени и последните 101 заложници, които терористичната групировка похити преди малко повече от година.

В речта си преди ден Нетаняху намекна и за такъв вариант - примирие, за да бъда освободени държаните в плен, макар че подобна сделка няма да се хареса на правителството му и на много от неговите избиратели, отбелязва WSJ.

Ликвидирането на Яхия Синуар безспорно е тежък удар за "Хамас" и поставя Израел на кръстопът. Каквото и да реши Нетаняху, ще има големи последици за мира в Близкия изток като цяло, за съдбата на заложниците и отношенията на Израел със Запада, а и за самия него.

WSJ анализира възможностите и посочва, че пътят с обявяването на победа изглежда логичен, тъй като убитият лидер е сочен като "мозъка" на атаката от 7 октомври 2023 година, станала причина за избухването на войната.

В резултат Израел елиминира голяма част от ръководителите на "Хамас", с изключение на брата на Синуар - Мохамед, който е вероятният му наследник. Има данни, че групировката се прегрупира и набира нови членове в района на Газа.

Военните на Израел от известно време отбелязват, че пълното унищожаване на "Хамас" е нереалистично и призовават да бъде обърнато внимание на заложниците и спасяването на оцелелите до този момент. 

През последната година именно Синуар се противопоставяше на сделка, която е приемлива за Израел, коментират източници на WSJ и във Вашингтон, и в Израел. Политическото ръководство на организацията, което е в Катар, обаче е по-прагматично настроено и може да се поддаде на натиска на Катар и на Египет, който под натиска на САЩ опитва да намери начин за преговори за мир между двете страни.

Самият американски президент Джо Байдън вече коментира директно, че смъртта на Синуар е възможност да се сложи край на военния конфликт в региона. Той беше категоричен още, че това е шанс за Газа без "Хамас", което ще осигури по-добро бъдеще както за израелците, така и за палестинците.

Вицепремиерът Камала Харис, която е кандидат на демократите за поста в Белия дом, също отбеляза шанса за край на войната, прекратяване на ударите над Газа и освобождаване на заложниците.

Разбира се, Синуар не е единствената пречка пред преговорите, но според западните съюзници Израел има начин да принуди "Хамас" да седне на масата за преговори. Например, като каже на Иран, че ще остави останките от "Хизбула" на мира, ако Техеран накара "Хамас" да спрат да воюват срещу израелците. Това ще предизвика много критики и изисква кураж от страна на Нетаняху.

Войната продължава

Другият вариант за Израел и премиера му е да продължи да се бие. Нетаняху вече на няколко пъти показа, че е готов да се противопостави на САЩ, въпреки че е зависим от американските доставки на оръжие. И засега удържа на натиска, отбелязва още WSJ. Нещо повече - войната даде възможност на премиера да се покаже в образа на лидер, решен да унищожи враговете на Израел, а не провокирал най-тежката криза и пробив в сигурността на страната.

Проучванията на общественото мнение са категорични, че вероятно би загубил избори, но рейтингът му се увеличава сред десните избиратели, особено след успешните операции срещу "Хизбула" и "Хамас" в последните месеци. Не е ясно дали преговори за прекратяване на огъня ще имат същия ефект.

Военни анализатори в страната са категорични, че сега капацитетът на "Хамас" е влошен и Израел трябва да продължи, за да отстрани групировката напълно. Още повече, че убийството на толкова много лидери сега поставя под въпрос намирането на някой с правомощията да преговаря и подпише сделка с Израел.

На фона на успехите срещу "Хамас" и "Хизбула" и вероятните атаки срещу Иран, е под въпрос дали Нетаняху действително има желание да спре, дори с цената на живота на заложниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още