fallback

Украйна е поискала от партньорите "стратегически неядрени комплекси" за възпиране на Русия

Това е една от точките в плана за победа на Володимир Зеленски, представен на украинските депутати

13:41 | 16.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна е поискала от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия решение за разполагане на "стратегически неядрени комплекси", които да бъдат достатъчни за защитата  на Украйна от каквато и да е заплаха от страна на Русия, съобщи във Върховната рада украинският президент Володимир Зеленски. Това е част от плана за победа, който той представи пред депутатите.

Зеленски обсъжда плана за победа със западните партньори от края на септември.

"Русия трябва да загуби контрола и желанието си да контролира Украйна. Това ще е от полза и за нас, и за Европа", посочи Зеленски относно целите на документа. Той анонсира, че ще го представи и по време на Европейския съвет в Брюксел, който ще се проведе на 17 и 18 октомври.

Части от този план са секретни и някои текстове, като този за стратегическите комплекси, са споделени само с държавите, от които зависи решението. Зеленски представи плана си за развитието на войната на американския президент Джо Байдън на 26 септември, а през миналата седмица направи и бърз рейд в европейските столици, разговаряйки в рамките на по-малко от 48 часа с британския премиер Киър Стармър, френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Джорджа Мелони и германския канцлер Олаф Шолц.

Резултатите от тези посещения така и не станаха публични.

Това е само една от точките на плана на Зеленски. Доста от текстовете вече станаха публични и бяха коментирани и дори и от самия него. Първата точка е свързана с геополитиката и предвижда незабавна покана за членство в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), като фактическото членство ще бъде възможно едва след края на войната. "Това ще е силен сигнал за (руския президент Владимир -б.р.) Путин и за руското общество, че са загубили геополитическата война", каза Зеленски от трибуната на парламента.

Втората и третата точка са военни и предвиждат възможност за използването на западни оръжия по всички окупирани територии на Украйна и военни цели и инфраструктура на територията на Русия. Те ще бъдат допълнително определени и обявени на партньорите. Тези две точки са насочени още и към доставки на оръжия, достатъчно средства за противовъздушна отбрана, които да спират ракетите и дроновете на Русия, инвестиции в украинското производство на оръжия и т.н. Целта е да бъде пренесена войната на територията на Русия, да видят руснаците падението на руската армия, каза Зеленски и допълни, че в това отношение операцията в Курска област има своето значение.

Четвъртата точка на плана е свързан с икономиката - в Украйна има залежи на редки метали на стойност трилиони долари и те могат да осигурят независимостта на европейската индустрия. Става дума за уран, титан, литий, графит и други основни за развитието на новите технологии ресурси, които да увеличат конкурентоспособността на Европа. В тази точка също има секретни текстове, които ще бъдат споделени само с държавите, от които зависи изпълнението им.

Петата точка е свързана със сигурността на Украйна след края на войната. Украинската армия ще бъде една от най-подготвените в света и ще бъде готова да защити Европа и света, да бъде гарант за сигурността на Европа, категоричен беше украинският президент.

В своето обръщение той каза още, че Путин е "глух за всички призиви за край на войната" и Русия трябва да бъде принудена със сила да участва в преговори за мир. Киев ще се стреми това да стане най-късно през 2025 година. Киев е отворен за дипломация, но справедлива дипломация, допълни ще украинският президент.

"Русия трябва да загуби, не трябва да има замразяване на конфликта и търговия с нашите земи и суверенитета ни", категоричен беше още държавният глава, а това негово изявление беше посрещнато с аплодисменти на крака от депутатите. "Русия е нашият враг и воюваме с нея на фронта, на световната сцена, в икономиката, в информационната сфера и в сърцата на хората. Те са врагът, в Украйна нямаме врагове", допълни още Зеленски и призова за максимално обединение.

Ако загубим единството в Украйна, ще загубим обединението с Европа. Ако загубим Европа, ще загубим световната подкрепа, заключи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още