fallback

Си Дзинпин иска Китай да е приятел и партньор на САЩ

Двете страни могат да се възползват от сътрудничеството помежду си, смята китайският президент

15:26 | 16.10.24 г. 3

Успешното сътрудничество между САЩ и Китай е възможност за двете държави да се възползват от развитието си, а не да си пречат, се казва в приветствие на китайския президент Си Дзинпин по време на годишно събитие на Националния комитет, отговарящ за отношенията между САЩ и Китай.

"Китай иска да бъде приятел и партньор на САЩ. Това ще бъде от полза не само за двете държави, но и за света", пише той в писмото си, цитирано от държавната медия CCTV.

В последните години двете страни имат сериозни търкания и опасения за намеси, които застрашават националната сигурност (след инцидентите с разузнавателни балони в САЩ в началото на 2023 г.) и заплахите на Пекин към Тайван, както и търговски спорове, свързани основно с митата за електромобилите и доставките на чипове, допълва Ройтерс.

"Китай винаги е поддържал китайско-американските отношения в съответствие с принципите на взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество и винаги е вярвал, че успехът на Китай и САЩ е възможност за всяка от страните", казва още китайският президент.

В последните години Си демонстрира много близки отношения с руския президент Владимир Путин, който прекъсна всички свои връзки на запад, след като нахлу в Украйна. Китай в момента е водещият партньор на Русия и страната е все по-зависима от Пекин на фона на санкциите наложени срещу нея. В същото време обаче китайската страна внимателно избира в какви сфери да помага и например не инвестира в развитието на газопреносната мрежа на Русия на изток, с което проектът "Силата на Сибир 2" е замразен поне до 2027 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още