fallback

ЕС опитва да привлече подкрепата на Близкия изток за Украйна

Страните от Персийския залив не изглеждат готови да работят за запълване на "дупките" при санкциите срещу Русия

17:35 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За сряда (16 октомври) в Брюксел е насрочена първата среща на върха между лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Според официалното съобщение на Европейския съвет сред основните теми в разговорите са енергетика, икономическо сътрудничество, устойчивост и климат, както и сътрудничество при основните глобални предизвикателства.

Според изтекли документи от подготовката на срещата, до които има достъп Politico, ЕС ще се опита да привлече страните от региона за намиране на решение за войната в Украйна. В първите варианти на декларацията след срещата например се съдържа призив страните от Персийския залив да прекратят материалната помощ за Русия и обвинения към Иран за предоставяне на дронове на Москва. Арабските страни обаче настояват за по-обща формулировка, която препоръчва всички участници да спрат да доставят оръжия в този конфликт.

В крайна сметка и двете страни се разбират този параграф да отпадне.

В друг параграф страните от Персийския залив се призовават да работят за изпълнението на санкциите срещу Русия, което е отхвърлено. Politico отбелязва, че Саудитска Арабия изглежда особено "раздразнена" от вторичните санкции на Запада срещу неизпълнението на ограниченията, които са наложени заради военното нахлуване на Русия в Украйна.

След началото на войната в Украйна вносът на горива от Близкия изток към Европа се утроява, но в същото време в проекта не се споменават задълбочаващите се отношения с Катар, която продава все по-големи количества втечнен газ на ЕС, който се опитва да се откаже от руската зависимост.

Но въпреки тези пасажи, които очевидно трудно ще бъдат договорени, има и някои точки, по които и двете страни нямат възражения. Например по отношение на сътрудничеството в енергийната сфера, включително и по целите за климата.

По въпроса за Украйна Брюксел успява да уговори страните от Персийския залив да бъдат осъдени ракетните обстрели на енергийната инфраструктура в Украйна, макар че Русия не е изрично спомената като източник на тези атаки.

Politico посочва, че видно от текстовете ЕС опитва да постигне двустранни споразумения с различните държави по различните теми, след като не успя да сключи сделка с целия регион през 2008 година. Саудитска Арабия не изглежда склонна това да се случи и да се върнат към регионалните разговори, но пък Обединените арабски емирства активно търсят двустранна сделка, надявайки се на началото на търговски преговори с ЕС до края на 2024 година.

Сътрудничеството между ЕС и страните от Персийския залив датира още от 1989 година и досега срещите редовно се провеждат на министерско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още