fallback

Северна Корея е взривила междукорейския път от своята страна на границата, твърди Сеул

В отговор южнокорейските военни са произвели предупредителни изстрели на юг от военната демаркационна линия, разделяща двете страни

11:18 | 15.10.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Северна Корея е взривила участъци от междукорейски пътища и железопътни линии от своята страна на границата между двете Кореи, съобщиха южнокорейските военни във вторник, цитирани от Ройтерс.

Около обяд местно време някои северни части от пътищата и железопътните линии, свързващи страната с Южна Корея, са били взривени, съобщиха Обединените началник-щабове в съобщение, изпратено до медиите.

В отговор южнокорейските военни са произвели предупредителни изстрели на юг от военната демаркационна линия, разделяща двете страни, въпреки че експлозиите не са причинили никакви щети от южната страна на границата, съобщи Сеул.

Миналата седмица Пхенян обеща да прекъсне напълно междукорейските пътища и железопътни линии и да укрепи допълнително районите от своята страна на границата. В понеделник Сеул предупреди, че Северът се готви за детонация. Севернокорейците вече инсталират противопехотни мини и бариери по границата, а в понеделник са били наблюдавани и допълнителни дейности с тежка техника, съобщи южнокорейските военни.

Югът е засилил готовността си след инцидента, съобщиха оттам. Двете Кореи все още са технически във война, след като конфликтът им от 1950-1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

Трансграничните връзки са остатък от периодите на сближаване между страните, включително срещата на върха между лидерите през 2018 г., когато те обявиха, че няма да има повече война и че е започнала нова ера на мир. Според информационната агенция Yonhap Южна Корея е похарчила около 180 млрд. вона (132 млн. долара) от парите на данъкоплатците за възстановяване на междукорейския път.

Напрежението на Корейския полуостров се засили, след като Северна Корея обвини Южна, че е изпратила безпилотни летателни апарати над столицата Пхенян. В петък Северна Корея заяви, че безпилотните летателни апарати са разпръснали "огромен брой" антисеверни листовки, което тя нарече политическа и военна провокация, която може да доведе до въоръжен конфликт.

В понеделник говорител на южнокорейските Обединени началник-щабове е отказал да отговори на въпроси дали южнокорейски военни или цивилни са управлявали предполагаемите безпилотни летателни апарати.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е ръководил среща със служители в областта на отбраната и сигурността в понеделник, за да обсъдят как да отговорят на "сериозната провокация на врага, която наруши суверенитета на КНДР", съобщи държавната медия KCNA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още