fallback

Полша временно ще спре правата на убежище, за да сведе нелегалната миграция до минимум

Повече подробности за плана на Варшава се очакват през следващата седмица

15:58 | 12.10.24 г.

Полша планира временно да спре правата на убежище като част от нова политика, която има за цел да намали до минимум миграцията без документи, съобщава премиерът Доналд Туск, цитиран от Bloomberg.

Преди няколко седмици Германия разшири граничните проверки със съседните ѝ страни и след години на миграционна криза, добавя агенцията.

„Един от елементите на стратегията ще бъде временното териториално спиране на правото на убежище и аз ще призова това решение да бъде признато в Европа“, коментира Туск във Варшава. „Знаем много добре как се използва от Лукашенко и Путин, от контрабандисти, трафиканти на хора – как правото на убежище се използва точно срещу същността на правото на убежище“, добавя той.

Повече подробности за плана се очакват през следващата седмица.

„Няма да уважаваме и прилагаме никакви идеи на ЕС, ако са в ущърб на нашата сигурност“, посочва още Туск, като има предвид пакта за миграцията на блока.

Резервите на Полша относно миграционната политика на ЕС допринасят за нарастващите възражения, изразени от други членове на блока. През септември Унгария и Нидерландия поискаха да бъдат освободени от споразумението за убежище, докато Дания призова за затягане на миграционните правила на ЕС.

Пактът, одобрен по-рано тази година след почти десетилетие бурни преговори, беше предназначен да стандартизира системата, използвана за обработка на молби за убежище, и да ускори процедурите. Той също така създаде „механизъм за солидарност“, който изисква държавите от блока да приемат годишна квота от мигранти, да плащат такса за всеки търсещ убежище, когото отхвърлят, или да увеличат подкрепата за операции в целия ЕС за обработка на пристигащите от трети страни.

По-рано през седмицата Туск, бивш президент на Европейския съвет, призова ЕС да направи повече за справяне с миграцията без документи, тъй като страната има сериозен проблем с преминаващите по източната ѝ граница с Беларус.

Полша опита различни мерки, за да намали влизанията, вкл. изгради стена, която се охранява от армията, и обеща да похарчи милиарди за допълнителни укрепления. В резултат на това броят на незаконните преминавания от територията на Беларус значително намаля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 12.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още