fallback

Годината на нищоправенето за Европейския съюз

Последиците от европейските избори и предстоящият вот в Германия пречат на съюза да свърши някаква работа

18:02 | 10.10.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) ще продължи да се затруднява с помощта си за Украйна, оставяйки други световни сили да се справят с пълномащабното нахлуване на Русия в момент на съдбоносни избори в САЩ, в година, в която блокът направи малко и няма да успее да направи много повече, пише Politico.

Първо, институциите на ЕС бяха парализирани от европейските избори. Сега блокът го очаква още една година на застой, докато бюрократите в съюза чакат резултатите от изборите в Германия през есента на 2025 г. Дипломати и представители на ЕС изразяват притесненията си, че Брюксел е заседнал в коловоз от месеци.

В Брюксел се вижда явна липса на неотложност, възмущава се дипломат от ЕС, тъй като през по-голямата част от годината европейските институции са в режим на бюрократично пренастройване.

Изборите за Европейски парламент (ЕП) погълнаха Брюксел през първата половина на 2024 г. Институциите спряха работа, докато председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен провеждаше кампания за втори мандат и очакваше одобрение от посочения парламент, което в крайна сметка получи. Сега тя чака Парламентът да одобри екипа ѝ от 26 комисари. Те трябва да стигнат до работните си места на 1 декември, само за да бъде забавена работата му от декемврийските празници.

„Най-малкото, което можехме да направим, е да съставим нова Европейска комисия преди изборите в САЩ“, коментира дипломатът от ЕС, който, както и други цитирани в статията, е получил анонимност, за да говори откровено.

Макар че кандидатът на демократите Камала Харис обеща да продължи военната, политическата и икономическата подкрепа на президента на САЩ Джо Байдън за Украйна, не е толкова сигурно, че същото може да се каже, ако Доналд Тръмп поеме властта през ноември. По време на неотдавнашни предизборни прояви Тръмп призова Украйна да сключи споразумение с Русия за прекратяване на инвазията и дори заплаши да спре помощта на САЩ за страната, ако бъде преизбран.

Докато ЕС подготвя заем за Украйна в размер на около 35 млрд. евро, Киев продължава да се затруднява да намери жива сила и боеприпаси, за да се защитава. Разбитата му електропреносна мрежа, която многократно бе атакувана от руски дронове и ракети, ще трябва да бъде възстановена преди зимата.

В същото време Кремъл обяви 25-процентно увеличение на разходите за отбрана през 2025 г., с което те ще достигнат нов следсъветски връх.

А дори когато новата Комисия бъде създадена, играта на изчакване ще продължи. Вместо да стъпи на земята и да се върне към правенето на политика, една от големите сили на блока ще застане на пътя.

Забавяне заради Германия

ЕС трябва да изготви предложението си за следващия седемгодишен бюджет от 2028 г. нататък, който ще засегне всичко – от селското стопанство до подкрепата за Украйна. Това обаче вероятно ще бъде отложено за след изборите в Германия през есента на 2025 г.

За пестеливата Германия разширяването на бюджета на ЕС или емитирането на съвместен дълг са изключително чувствителни въпроси след решението на Конституционния съд, според което използването на останалите средства от фонда за Covid за други цели не е законно.

Така че Германия, която е икономически авторитет в ЕС, е политически парализирана преди изборите през септември 2025 г., особено когато става въпрос за решения за по-голям европейски бюджет. По време на предизборния си сезон германските кандидати ще бъдат принудени да отхвърлят предложението на Комисията, която вероятно ще пледира за по-голям европейски бюджет, предупредиха висши дипломати от ЕС. И ако настоящите проучвания са верни, по-консервативният във фискално отношение Християндемократически съюз (чийто член е Фон дер Лайен) може да се върне на власт.

На ЕС му е нужно единодушие, за да приеме бюджета си, и би било невъзможно да постигне съгласие за него без най-богатата държава в блока.

„Всички са в режим на изчакване и точно когато си мислите, че можем да започнем, вниманието ще се насочи към Берлин“, коментира един от представителите на ЕС, визирайки изборите в Германия.

„Най-вероятната жертва на това ще бъдат преговорите за бюджета и обсъжданията на съвместното вземане на заеми от ЕС“, казва Николай фон Ондарца, политолог в German Institute for International and Security Affairs .

„Не можем да имаме никакво решение или нови данъци, или ново финансиране до изборите“ в Германия, казва втори дипломат от ЕС.

Отлагането ще позволи на Комисията да разбере и в каква посока са насочени предложенията за разходи на новото германско правителство, които ще засегнат политически чувствителни въпроси като емитирането на общ дълг – на което Германия отдавна се противопоставя – с цел финансиране на европейската отбрана.

Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги неотдавна предложи в доклада си за Фон дер Лайен незабавно емитиране на общ дълг за финансиране на бързи реформи, за да се върви в крак с Вашингтон и Пекин, но това предложение получи „не“ от германския министър на финансите Кристиан Линднер.

Може ли нещо да накара ЕС да действа?

Дори и след като проевропейският министър-председател на Полша Доналд Туск поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС от подкрепящия Русия унгарски премиер Виктор Орбан през януари, дипломати предупреждават, че той може да не успее да промени курса, ако Берлин е в режим на предизборна кампания.

„Трудно е да си представим как можем да вземем решение за разходите [за отбрана] преди изборите [в Германия]“, коментира високопоставен дипломат от ЕС.

Дипломатите от Източна Европа се опасяват, че ще се наложи Европа да реагира на случващото се, вместо да го насочва предварително. „Този път реагирането може да се окаже твърде късно“, казва един от тях. Но този призив вероятно ще остане без последствия.

Единственото нещо, което може да изкара Европа от ступора, е ако Тръмп оттегли САЩ от НАТО, казва Муджтаба Рахман от консултантската компания Eurasia Group.

„Не мисля, че дори наложеният от Тръмп мирен план за Украйна ще бъде достатъчен, за да активизира европейците да търсят общо финансиране за европейската сигурност и отбрана“, каза той и добави: „Кризата би трябвало да е екзистенциална.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още