fallback

Кампанията на Камала Харис за президент на САЩ е набрала 1 млрд. долара

Доналд Тръмп отказа да участва във втори дебат с Харис

07:29 | 10.10.24 г.

Президентската кампания на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и свързаните с нея политически комитети са събрали 1 млрд. долара, откакто тя стана кандидат на Демократическата партия през юли, съобщи Ройтерс, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Откакто Харис замени президента Джо Байдън на 21 юли, в касите на нейната кампания и свързаните с нея политически комитети и Демократическата партия потекоха долари с безпрецедентни темпове, отбелязва агенцията. В деня, в който Харис бе обявена за кандидат, тя събра 25 млн. долара, а за около месец бе натрупала 500 млн. долара.

Бившият американски президент Доналд Тръмп и Републиканската партия набраха 130 млн. долара през август, оставяйки 295 млн. долара в наличност в края на месеца срещу 404 млн. долара за Харис и демократите.

Надпреварата на Харис и Тръмп остава оспорвана, като преднината на кандидата на демократите в национален мащаб намалява, показват нови проучвания на Reuters/Ipsos.

Привличането на парите отразява ентусиазма на дарителите за изборите на 5 ноември, посочва още източникът на Ройтерс. По думите му средствата ще бъдат използвани за реклама и дейности в ключовите оспорвани щати и за служители.

Тръмп отказва втори дебат с Харис

Междувременно Доналд Тръмп заяви в сряда, че няма да участва в нов дебат с Камала Харис малко след като Fox News покани двамата претенденти за президентския пост да участват в евентуален втори дебат на 24 или 27 октомври. Първият им дебат беше на 10 септември.

Тръмп заяви, че няма да има друг дебат преди изборите на 5 ноември. В миналото той отхвърли и покана от CNN за дебат на 23 октомври, която беше приета от Харис.

Миналата седмица се проведе дебат между кандидата за вицепрезидент на демократите и губернатор на Минесота Тим Уолз и американския сенатор Джей Ди Ванс, който е кандидат за вицепрезидент на републиканците.

Тръмп заяви, че вече е много късно да се провежда дебат. В края на юни той участва в дебат с тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия и президент на САЩ Джо Байдън. По-малко от месец след катастрофалното си представяне на дебата Байдън се оттегли като кандидат за президент. След дебата Тръмп натрупа преднина пред Байдън, но включването на Харис затегна надпреварата.

По време на дебата на 10 септември Харис постави Тръмп в отбранителна позиция, като отправи множество нападки срещу неговата годност за заемане на длъжността, подкрепата му за забраната на абортите и безбройните му правни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още