fallback

Японски компании заявиха интерес за инвестиции у нас в IT и филмопроизводството

Обсъдени са възможностите за развитие на двустранните връзки в сектори като устойчиви иновации, дигитализация, технологии

22:38 | 08.10.24 г.

Японски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в областта на филмопроизводството, IT индустрията, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Това стана ясно от срещата на министъра на икономиката и индустрията Петко Николов с представители на японска бизнес делегация, която е на официална визита у нас. 

„Посещението е доказателство за интереса на японския бизнес към България за увеличаване на инвестициите и към повишаване на двустранния стокообмен“, заяви Николов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Той определи визитата като ключова за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. „Разчитаме на присъствието на компании от Япония и на инвестиции в българските индустриални паркове“, каза Николов.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за активно развитие и разширяване на двустранните връзки в сектори като устойчиви иновации, дигитализация, технологии и други.

Министър Николов подчерта, че редица български продукти биха могли да навлязат на японския пазар, сред тях са хранителни продукти, вино, розово масло и други. В тази връзка той подчерта доброто сътрудничество между българското дружество „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и японската „Мейджи“.

В рамките на срещата бе обсъдена още и възможността за директна самолетна линия България-Япония, което ще бъде допълнителен стимул за активизиране на бизнес отношенията между двете държави. 

Президентът Румен Радев също разговаря с представители на водещи японски компании в областта на транспорта, строителството, хранително-вкусовата промишленост, информационните технологии, киноиндустрията, туризма, културата и изкуството, както и на местното управление в Япония.

Държавният глава приветства проявения от японска страна интерес за запознаване с инвестиционния и търговски потенциал на България, както и за провеждането на срещи на представителите на японския бизнес с потенциални български партньори. Румен Радев изрази амбициите на страната ни за привличане на инвестиции в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност, каквито Япония вече развива у нас, като открои предимствата на България в това отношение, сред които високообразования и квалифициран човешки потенциал, благоприятните макроикономически данъчни условия.

От страна на японския бизнес бе изразено уважение към достиженията на българската култура и изкуство, както и готовност за подкрепа за възстановяване на  Международния балетен фестивал във Варна. Сред дискутираните теми бяха още планираната реализация на японски филмови продукции у нас, както и амбициите за представяне в София на световноизвестна изложба на японско керамично изкуство, която в момента е на европейско турне в Италия, Франция и Германия.

Международното изложение в Осака - Експо 2025, в което се предвижда и участие на иновативни български компании, също е повод България и Япония да задълбочат партньорските си отношения, бе обща позиция по време на срещата.

През първите шест месеца на 2024 г. общият стокообмен между България и Япония е 124,1 млн. щатски долара, като износът е на стойност 37,9 млн. щатски долара, а вносът от Япония –  86,2 млн. щатски долара. Налице е увеличение в износа на България за Япония, което се дължи на ръст в производството на интегрални схеми и електронни микрокомплекти у нас, както и на химични продукти. Във вноса от Япония водещи позиции заема автомобилната промишленост, посочват от пресслужбата на държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още