fallback

Българският бизнес по-категорично от гражданите разбира ползите от Шенген

Мнозинството от гражданите и компаниите оценяват плюсовете от членството в Шенген, но все още е необходима допълнителна информация

16:40 | 08.10.24 г.

Българският бизнес вижда по-големи ползи от членството на страната в Шенген, отколкото българските граждани, макар че мнозинството и сред двете групи оценява плюсовете на зоната за свободно движение на хора, стоки и услуги. Това показват две проучвания на Евробарометър за настроенията към шенгенското пространство, проведени през март 2024 г. И хората, и бизнесът у нас са в по-голяма степен запознати със съществуването на шенгенското пространство от средното за Европейския съюз (ЕС).

Българският бизнес вижда по-големи ползи от Шенген

Данните показват, че бизнесът у нас е по-запознат с Шенген и вижда по-големи ползи от членството на страната в него спрямо средноевропейското.

84% от представителите на различни компании в България са чували за Шенген и знаят какво представлява, а още 12% са чували, но не са напълно сигурни за същността му. На средноевропейско ниво напълно запознати с Шенген са 68% от бизнеса и още 19% имат някаква представа.

Почти равен е процентът на компаниите в България и ЕС, които смятат, че шенгенското пространство е от полза за бизнеса в съответната страна, а около 80% (82% средно за ЕС и 79% за България) вярват, че това е едно от основните достижения на Европейския съюз.

Около 80% са и представителите на бизнеса, според които Шенген има повече ползи, отколкото недостатъци, както за България, така и за собствения им бизнес.

 

За гражданите ползите също са повече

Данните от второто проучване, които засягат възприятията на гражданите, отново говорят за голяма информираност и подкрепа към шенгенското пространство. Ако за бизнеса резултатите показват по-скоро идентични с европейските настроения, то сред гражданите се усещат разлики.

95% от хората у нас са запознати с шенгенското пространство при 79% на средноевропейско ниво.

Макар че 72% в България и в ЕС вярват, че Шенген е сред основните постижения на Европейския съюз, хората в България в по-малка степен оценяват ползите от членството му както за страната, така и лично за себе си.

80% от европейците вярват, че Шенген е добър за бизнеса в съответната държава, но съгласните с това твърдение в България са с 6 процентни пункта по-малко (74%). Разлика има и по отношение на оценяваните ползи, които са повече от недостатъците според 75% на средноевропейско ниво и 66% в България. Личната оценка за ползите в България и в ЕС също се различава – 58% у нас виждат повече плюсове, отколкото минуси за себе си, при 69% средноевропейско ниво. Трябва да се отбележи обаче, че според данните в по-голяма степен разликите се дължат на липса на информация, отколкото на несъгласие с твърденията.

 

Докато на средноевропейско ниво улесняването на търговията се оценява като най-голяма полза от членството в Шенген, за българите с по-голямо значение е по-лесното пътуване между границите.

Според българските респонденти, както и според останалите членове на ЕС, приоритет в периода до 2030 г. трябва да бъде засилването на сътрудничеството между държавите в рамките на шенгенското пространство и на равнище ЕС, както и инвестирането в технологични решения за по-добра защита на външните граници и компенсиране на липсата на вътрешен контрол. За българите има голямо значение и премахването на проверките по вътрешните за шенгенското пространство граници и превръщането му в по-привлекателно място за туризъм.

Кога България може да получи пълноправно членство?

От март тази година България и Румъния са част от шенгенското пространство, но само по въздух и вода. Сухопътните граници все още се охраняват. Очаква се на 10 октомври унгарското председателство на ЕС да поиска двете държави да получат пълноправно членство в зоната за свободно движение. 

По-рано днес стана ясно, че по време на дебат в Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е призовала министрите на вътрешните работи да вземат решение в полза на пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Те ще заседават в Люксембург по темата на 10 октомври. Вето на пълното членство има единствено от страна на Австрия.

„България и Румъния са постигнали повече от очакваното и са осъществили всички допълнителни изисквания. Затова моето послание към министрите на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в четвъртък е:  „Направете последните стъпки. Вдигнете контрола и по сухопътните граници преди края на тази година. Те го заслужават и сега е моментът“, казва Йохансон, цитирана от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още