fallback

Френската левица внесе вот на недоверие срещу правителството на Барние

Инициативата има слаби изгледи за успех

22:18 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Френският Нов народен фронт внесе днес вот на недоверие срещу правителството на премиера Мишел Барние, предава Ройтерс.

Инициативата на лявата коалиция обаче има слаби изгледи за успех. За целта тя трябва да бъде подкрепена от крайната десница - нещо, което е малко вероятно, отбелязва агенцията.

Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи Барние за министър-председател миналия месец, след като предсрочните избори в началото на лятото доведоха до фрагментиран парламент. Въпреки че лявата коалиция спечели най-много гласове, тя не успя да си осигури абсолютно мнозинство. В резултат на това Барние, който е от десноцентристката Републиканска партия, оглави крехко правителство, порицавано и от левицата, и от десницата.

Кабинетът е изправен пред трудната задача да издейства одобрението на парламента на държавния бюджет, предвиждащ по-малък дефицит.

"Съществуването на това правителство, в неговия състав и с неговата насоченост, е отрицание на резултата от последните парламентарните избори“, казва се в предложението на левицата.

Левите депутати посочват, че Макрон е трябвало да назначи министър-председател от техните редици, и отбелязват, че бюджетът за следващата финансова година ще бъде "най-икономичният през последните 25 години".

През последните дни депутатите от крайнодясната партия Национален сбор подадоха сигнали, че няма да подкрепят вот на недоверие срещу правителството на Барние толкова рано. Те не искат на тях да се гледа като на политическа сила, която вкарва Франция в още по-големи сътресения с цел получаване на политическа изгода, отбелязва Ройтерс.

След като Барние изложи политическия план на своето правителство по-рано тази седмица, Марин льо Пен, лидерката на Национален сбор, заяви, че иска да даде шанс на премиера. В същото време тя очерта червени линии, включително че всяко повишение на данъците трябва да бъде компенсирано от увеличаване на покупателната способност на средната класа и на по-бедните слоеве от населението.

Льо Пен също така иска да види законодателство, което затяга контрола върху имиграцията, в началото на следващата година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още