fallback

Анализатор: Няма да се повишат цените на горивата у нас заради конфликта в Близкия изток

Според Димитър Георгиев най-лошият сценарий е в кризата да се включват и други държави, включително Русия и САЩ

12:56 | 04.10.24 г.

В краткосрочен план ще продължи покачването на цената на петрола, докато не стане ясно какво ще се случи с конфликта в Близкия изток. Българинът обаче няма да усети покачване на цената на горивата по бензиностанциите, цените на горивата ще останат на сегашните си нива. Това каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че напрежението в Близкия изток ескалира и то по-сериозно от всички предишни по-малки ескалации, които виждахме през последните години. А след изявлението на президента на САЩ Джо Байдън вчера, че Америка обсъжда дали ще подкрепи евентуални израелски удари върху съоръженията за производство на петрол, цената на петрола веднага подскочи рязко с 5% за деня.

"В момента напрежението е много голямо, няма никакво съмнение, че Израел ще отговори на ударите, въпросът е доколко сериозно ще бъде това, но дотогава цената ще расте. Много е възможно да видим едно покачване до 80 долара. Големият тренд на петрола остава надолу. Факт е, че пазарът е наводнен с петрол. Целият регион в Близкия изток произвежда 1/3 от световния петрол", допълни Георгиев. 

Според него най-лошият сценарий е в конфликта да включват и други държави, включително Русия и Америка. "Но това е изключително малко вероятен сценарий. Основният сценарий е, че Израел ще отговори сдържано така, че да не поразява петролните съоръжения на Иран, но да покаже на света, че има силите да отговори. С времето този конфликт ще се успокои", коментира Георгиев.

"Ако Израел все пак атакува петролните находища на Иран, това ще разгневи всички международни партньори на страната, ще отслаби подкрепата, която Израел все още има от някои западни страни и никой няма да спечели от по-сериозна ескалация", подчерта анализаторът на международните пазари.

Той допълни, че Иран "бълва" по 3 милиона барела на ден: "Петролът от Иран стига и до Китай, и до Русия, и до много други точки на света".

Той успокои, че българинът няма да усети покачване на цената на петрола, цените на горивата остават ниски у нас.

"Петролът е една от малкото стоки, които по никакъв начин не беше ударен от инфлацията. Складовете са пълни, всички рафинерии работят напълно нормално", поясни Димитър Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още