fallback

Олаф Шолц: Обединението на Германия все още не е завършило

Никога не трябва да забравяме или омаловажаваме това, което е постигнато на Изток от 1990 г. насам, коментира канцлерът по повод Деня на германското единство

17:33 | 03.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обединението на германската нация е значително напреднал процес след падането на Берлинската стена преди повече от 30 години, но има недостатъци в него. Това заяви Канцлерът на Германия Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Шолц говори на тържеството за честване на Деня на германското единство, отбелязващо 34 години от обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република на 3 октомври 1990 г., съобщава БТА. Тази година общонационалната церемония е в северния град Шверин.

"Няма да издам някаква тайна тук: обединението на Германия, разбира се, не е завършено в този си смисъл след 34 години", каза в речта си канцлерът.

"Все пак ние изминахме дълъг път", добави Шолц, имайки предвид ситуацията към онзи момент, посочва агенцията. Нито една страна, чиято политическа ситуация може да се съотнесе с германската, не се е изправяла пред подобно предизвикателство в последните десетилетия, а именно да се съберат две общества, които са били разделени в продължение на четири десетилетия и са били организирани по съвсем различен начин - икономически, политически, културно и психологически", отбеляза той.

"Никога не трябва да забравяме или омаловажаваме това, което е постигнато на Изток от 1990 г. насам, какво е изградено тук и докъде сме стигнали заедно в Германия като цяло", подчерта канцлерът.

Шолц призова германците да не забравят, че за част от жителите на бивша ГДР е имало и някои негативни последици от обединението: "Обезценяване на тяхното знание, опит и житейски труд". Според него това е част от съвременната история на Германия, която "никога не бива да се забравя или замита под килима". 

Според него повече хора от бивша ГДР трябва да заемат ръководни постове в компаниите на страната, като правителството в това отношение е дало добър пример що се отнася до администрацията. "Други институции, организации и индустрии могат и трябва да поемат отговорност – най-малкото от добре осмислен собствен интерес", заключи той. 

Канцлерът заяви, че е необходимо допълнително да се изравнят условията на живот между източната и западната част на страната. Той обаче предупреди, че "идеята, че германското единство ще "бъде завършено", едва когато Изтокът един ден стане същият като Запада, "няма да помогне в единна Германия". Според него това единствено що доведе до огорчение и раздразнение, защото не е нито постижимо, нито желано. "Това не отдава дължимото на огромното разнообразие в Източна Германия и Западна Германия", което според него е една от особено силните страни на държавата.

Същевременно той заяви, че очаква трудна борба срещу екстремистите и популистите.

"Не само в Източна Германия сме свидетели на провинциални избори, където понякога до една трета от гласоподавателите избират авторитарна и националистическа радикална партия", заяви той, като предупреди, че популистите, които се борят срещу либералната демокрация, вредят на цялата страна, на нейната икономика и глобална репутация.

Той също така подчерта, че огромното мнозинство от германците "са разумни и свестни хора", "които не се оплакват само, а запретват ръкави, за да служат на страната" и които са значително повече от "радикалите в периферията на обществото". "Това е нещо, което ни обединява днес в Деня на германското единство", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още