fallback

Всички сметки на „Топлофикация София“ са запорирани

Очаква се днес СОС да заседава извънредно по друг казус с блокирани сметки – тези на столичния автотранспорт

11:32 | 03.10.24 г. 11

Всички сметки на „Топлофикация София“ са запорирани от „Булгаргаз“ заради просрочени задължения на общинското дружество, съобщава bTV, позовавайки се на информация от Министерството на енергетиката.

Това се случва преди началото на отоплителния сезон, след като от „Топлофикация София“ обявиха, че имат готовност да пуснат парното в столицата от 1 октомври. 

Кабинетът „Денков“ предложи бюджетът на енергийното министерство да получи средства от централния, за да изкупи дълга на „Топлофикация София“ от близо 1,6 млрд. лв. към Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз“. Още в края на 2023 г. тогавашният финансов министър Асен Василев обясни, че така задължението просто ще премине към централния бюджет и вече няма да е в баланса на енергийните дружества.

През април обаче първият служебен кабинет „Главчев“ се отказа от изкупуването.

Днес Столичният общински съвет (СОС) заседава извънредно по друг казус с блокирани сметки – тези на столичния автотранспорт. Общинарите ще обсъждат предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 млн. лв. за транспорта в София.

През годините дружеството „Столичен автотранспорт“ ЕАД е натрупало задължения в размер на 20 млн. лв., а конкретната причина за запорирането на сметките е скъп ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“, за който общинският съветник от ПП-ДБ („Спаси София“) Борис Бонев е подал сигнал през декември 2020 г.  

Засега няма риск за топлоподаването, само една е запорираната сметка на "Толлофикация София", съобщи пред журналисти кметът Васил Терзиев. По думите му към момента няма риск дружеството да спре да изпълнява услугите си.

"Това се случва сравнително регулярно, когато идва отоплителният сезон. Там имаме голям системен проблем, тъй като не става дума само за тези 25 милиона, заради които е запорът, там има милиард и 600 милиона задължение", каза той.

Терзиев ще се организира среща с премиера, министри и представители на общината и ще се изготвят пътни карти за проблемите, засягащи общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още