fallback

Изслушванията на кандидатите за еврокомисари ще бъдат между 4 и 12 ноември

Очаква се новата Европейска комисия да започне работа до 1 декември

21:00 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Изслушванията на кандидатите за еврокомисари са насрочени за 4-12 ноември, съобщи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, циирана от БТА. Решението е било взето днес на среща на Мецола с председателите на политическите групи в ЕП.

Решение за датите на изслушванията на отделните кандидати ще бъде взето на следващо заседание на председателския съвет на ЕП.

Евродепутатите ще задават въпроси, ще оценяват и проверяват, а след това ще гласуват, посочи Мецола в социалната мрежа Х. "Това е европейската демокрация", обобщи тя.

ЕП уточни по-рано, че евродепутатите трябва да утвърдят предварително след изслушванията кандидатите с гласуване с мнозинство в комисиите, заети с изпита. Ако някой от кандидатите не събере необходимите гласове, може да получи допълнителни писмени въпроси. Ако и тогава ЕП не е удовлетворен, е възможно да бъде поискано държавата, излъчила кандидата, да предложи ново име.

След приключване на изслушванията новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи списъка с комисарите и тяхната работна програма на пленарно заседание на ЕП. Евродепутатите ще гласуват предложения състав, за чието утвърждаване е необходимо мнозинство от подадените гласове.

След като бъде избрана от ЕП, ЕК се назначава официално от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, се пояснява в съобщението.

Очаква се новата Европейска комисия да започне работа до 1 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още