fallback

Около 720 секции за гласуване ще бъдат открити в чужбина

Очаква се над 150 да са секциите извън България, в които ще може да се гласува машинно

16:47 | 02.10.24 г.

Около 720 секции за гласуване се очаква да бъдат открити извън България, като точният им брой ще бъде ясен след решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от правителствената пресслужба. Над 150 ще бъдат секциите, в които ще бъде достъпно машинното гласуване.

Машините за вота на 27 октомври вече са получени от ЦИК и е стартирал процесът по тяхното удостоверяване, информира министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Процесът ще се провежда в защитена среда, в сградата в Министерството на електронното управление, с инсталирана нова камера, която ще излъчва картина и звук в реално време.

От вчера текат и дейностите по конфигурация на устройствата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии. Предвижда се транспортирането на устройствата за видеонаблюдение да бъде извършено до областните управи след 16 октомври.

По-рано днес пред bTV председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че получените заявления за гласуване в чужбина са по-малко от тези за вота на 9 юни и са общо 30 688.

По темата за съхраняването на машините тя посочи, че те са на едно и също място от самото начало – частен склад. Според Изборния кодекс те би трябвало да се пазят в имот, който има статута на държавна собственост. Към момента обаче такова решение не е намерено. Тя беше категорична, че няма рискове, които да доведат до това да няма машинен вот. Нейкова отново подчерта, че хартията за разпечатките отговаря на изискванията на производителя и това е доказано от две различни лаборатории.

На 27 октомври гласоподавателите ще могат да избират между 28 партии и коалиции и един независим кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още