fallback

Вицепрезидентският дебат в САЩ - без особени изненади освен любезния тон

Най-напрегнатата размяна на реплики предизвикаха резултатите от предишните президентски избори в САЩ през 2020 г.

09:03 | 02.10.24 г.

Демократът Тим Уолз и републиканецът Джей Ди Ванс влязоха в спор по време на вицепрезидентския дебат, който беше изненадващо цивилизован в последния етап от разгорещена предизборна кампания, помрачена от провокаторска реторика и два опита за убийство, предава Ройтерс.

Двамата опоненти, които си отправяха ожесточени нападки в предизборната кампания, възприеха предимно сърдечен тон и запазиха страстите за кандидат-президентите в своя тандем – демократката и сегашен вицепрезидент Камала Харис и бившия президент от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Най-напрегнатата размяна на реплики настъпи към края на дебата, когато Ванс, който заяви, че не би гласувал за потвърждаване на резултатите от изборите през 2020 г., избегна въпрос за това дали ще оспори изборите тази година, ако Тръмп загуби.

Уолз отговори, като заяви, че неверните твърдения на бившия президент за изборна измама са предизвикали множеството на 6 януари 2021 г., което щурмува Капитолия, неуспешно опитвайки се да предотврати потвърждаването на избора на Джо Байдън през 2020 г.

„Той продължава да твърди, че не е загубил изборите“, каза Уолз, преди да се обърне към Ванс. „Загубихте ли изборите през 2020 г.?“.

Ванс отново заобиколи въпроса и вместо това обвини Харис, че налага цензура в интернет на противоположни гледни точки.

„Това не е отговор“, заяви Уолз.

60-годишният Уолз, либерален губернатор на Минесота и бивш гимназиален учител, и 40-годишният Ванс, автор на бестселъри и консервативен американски сенатор от Охайо, се представиха като двама синове на Средния запад в Америка с дълбоко противоположни гледни точки по основните проблеми, които вълнуват страната.

Опонентите се опитаха да нанесат траен удар в последния дебат преди президентските избори на 5 ноември, като спориха по теми от кризата в Близкия изток до имиграцията, данъците, абортите, изменението на климата и икономиката.

Но като цяло двамата се опитаха да покажат „любезност от Средния запад“, като си благодаряха взаимно, дори когато защитаваха съответните си партньори в кандидат-президентската двойка, заемайки традиционната за кандидатите за вицепрезидент роля на зли кучета.

Ванс попита защо Харис не е направила повече в отговор на инфлацията, имиграцията и икономиката като член на администрацията на Байдън, възприемайки последователната атакуваща линия, която Тръмп често не успяваше да изведе до успешен край в дебата си с Харис миналия месец.

„Ако Камала Харис имаше толкова велики планове как да отговори на проблемите на средната класа, досега трябваше да ги е осъществила – не да иска повишение, а докато е на поста, който американският народ ѝ даде преди три години и половина“, заяви Ванс.

Уолз определи Тръмп като нестабилен ръководител, който отдава приоритет на милиардерите, и отговори на критиките на Ванс към Харис по проблема с имиграцията, като нападна бившия президент, че по-рано тази година е оказал натиск върху републиканците в Конгреса да се откажат от законопроект за граничната сигурност, подкрепян и от двете партии.

„Повечето от нас искат да разрешат този проблем“, коментира Уолз за имиграцията. „Доналд Тръмп имаше четири години, за да го направи, и ви обеща, на вас американците, че това ще стане много лесно“, допълни той.

Тонът на дебата нямаше нищо общо с разделението, което характеризира предизборната кампания. Тръмп многократно очерни Харис, включително с расистки и сексистки атаки, и два пъти избегна опити за посегателство срещу живота му. Уолз нарече преди време опонентите си от Републиканската партия „странни“, а Ванс беше подложен на критики заради предишни негови изказвания, в които определя демократите като „бездетни жени, които живеят с котката си“.

Дебатът в CBS Broadcast Center в Ню Йорк започна с ескалиращата криза в Близкия изток, след като Израел продължи щурма си срещу Южен Ливан във вторник, а Иран нанесе ответни ракетни удари срещу Израел.

Уолз заяви, че Тръмп е твърде „непостоянен“ и благосклонен към авторитарни ръководители, за да му бъде гласувано доверие да отговаря за нарастващия конфликт, а Ванс отговори, че Тръмп е направил света по-сигурен по време на мандата си.

На въпрос дали би подкрепил превантивен удар на Израел срещу Иран, Ванс каза, че оставя това на преценката на Израел, а Уолз не отговори директно на въпроса.

Тръмп, който гледаше по телевизията, публикуваше трескаво коментари по време на дебата в своята мрежа Truth Social, понякога по два в минута, като атакува модераторите на CBS и нарече Уолз „жалък“ и „с ниско IQ“.

Политически анализатори отбелязват, че дебатите между вицепрезидентите обикновено не променят резултата от изборите. Но дори лека промяна в нагласите на обществото може да се окаже решителна, тъй като разликата между двамата кандидати е съвсем минимална пет седмици преди изборите.

Уолз критикува също Тръмп за ролята му в назначаването на трима съдии във Върховния съд, които подкрепиха решението на съда за отмяна на почти половинвековното право на аборт на национално ниво. Този проблем носи негативи на републиканците.

Ванс, който е известен със силно консервативната си позиция за абортите, възприе по-умерен тон във вторник, като заяви, че не подкрепя национална забрана, въпреки че изрази подкрепа за предложения от сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм лимит до 15-та седмица през 2022 г. Той допълни, че според Тръмп отделните щати трябва да решат дали да ограничат абортите.

Харис беше счетена за победител в единствения ѝ дебат с Тръмп на 10 септември във Филаделфия, който беше много по-хаотичен от дебата във вторник.

Това не промени значително посоката на много оспорваната изборна битка. Макар че Харис излезе напред в националните допитвания, повечето анкети показват, че избирателите остават относително по равно разделени в седемте щата, които ще решат изборите през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още