fallback

Най-дългата бюлетина е за избирателите извън страната, в 23 МИР има най-много кръгчета за преференции

Най-вероятно днес ЦИК ще изпрати искане за обследване на предлаганото ново помещение за съхранение на машините, съобщи Росица Матева

20:10 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври и показа бюлетината за вота на 27 октомври. Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните избори за Народно събрание.

"Обръщаме се към избирателите да не дърпат бюлетината, а да изчакат звуковия сигнал и след това да вземат бюлетината", призова Матева, цитирана от БНР и посочи, че отдолу на бюлетината, която излиза от машината, е изписан и хешкодът.

От ЦИК припомниха, че до 24:00 часа днес българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 27 октомври. Росица Матева съобщи, че до обяд са постъпили 28 хиляди такива заявления.

Тя показа хартиената бюлетина за предстоящия вот и поясни, че най-дълга ще бъде тя за избирателите извън страната – с 28 партии и коалиции, участващи в изборите, но без възможност за отбелязване на преференции.

"Това е бюлетината за гласуване извън страната, тъй като фигурират всички партии и коалиции", обясни говорителят на ЦИК и допълни, че бюлетината за 23 изборен район е с най-много кръгчета за преференции.

Матева отбеляза, че в десет района в страната са регистрирани кандидатски листи от всички 28 партии и коалиции. „В останалите са регистрирани 27, съответно 26 кандидатски листи, така че горе-долу бюлетините ще бъдат в този размер за всички райони в страната“, добави тя.

Според нея въпросът със съхранението на машините за гласуване не е напълно решен, въпреки решението на служебното правителство за удължаване на срока за съхранение в досегашните складове с още три години.

Говорителят на ЦИК поясни, че тече среща с представител на наемодателя на склада за съхранението на машините: "Предложението на досегашния наемодател, на собственика на помещението е да бъдат преместени в друго негово помещение на територията на складовия комплекс, така че разбирането на Централната избирателна комисия е, че това помещение трябва да бъде обследвано – от Министерството на вътрешните работи, Жандармерията, която охранява това помещение, и от Държавна агенция "Национална сигурност" с оглед сигурността на машините за гласуване. И едва след това може да се сключи договорът".

Преди това Росица Матева напомни, че до изборите остават 26 дни, а организационно-техническата подготовка се провежда „нормално“. Тя отчете, че освен 28 партии и коалиции, които ще участват на вота, има регистриран и един независим кандидат, регистриран в Плевен.

"Нямаме данни да има районни избирателни комисии, които да не са назначили съставите на секционните избирателни комисии (СИК)", заяви още Матева, която по-рано обяви, че днес изтича срокът за назначаване на членове на СИК.

Тя поясни, че в друг град в България, различен от този по постоянен или настоящ адрес, няма как да се гласува, затова посъветва, ако има избиратели, които ще пътуват и се намират близо до границата, да упражнят правото си на вот в секция зад границата.

"В страната може да се гласува само по постоянен или по настоящ адрес, ако подадете заявление", обясни още Матева. И съобщи, че заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до 12 октомври. Тогава е и крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още