fallback

Израел започна "ограничени наземни нападения" в Ливан

Военновъздушните сили и артилерията подкрепят сухопътните сили с "прецизни удари", съобщиха от израелската армия

03:02 | 01.10.24 г.

Израелската армия съобщи, че рано във вторник е започнала "ограничени наземни нападения" срещу цели на "Хизбула" в граничната зона на Южен Ливан, съобщиха Ройтерс и Bloomberg.

Наричайки кампанията Операция "Северни стрели", военните заявиха в изявление, че целите се намират в села близо до границата и представляват "непосредствена заплаха "за общностите в Северен Израел". Те посочват, че военновъздушните сили и артилерията подкрепят сухопътните сили с "прецизни удари".

Местните жители на граничния ливански град Аита ал Шааб съобщават за силен обстрел и звуци от хеликоптери и дронове в небето. Над ливанския граничен град Рмейш неколкократно са били изстрелвани сигнални ракети.

От Белия дом и Държавния департамент на САЩ не са откликнали незабавно на запитване на Ройтерс за коментар.

Най-малко 95 души са загинали, а 172 са били ранени при израелските удари по южните райони на Ливан, източната част на долината Бекаа и Бейрут през последното денонощие, съобщи ливанското министерство на здравеопазването рано във вторник.

Заместник-лидерът на "Хизбула" Наим Касем заяви в понеделник, че "силите на съпротивата са готови за сухопътен сблъсък".

Израелските атаки в Ливан са част от конфликта, който се простира от палестинските територии на Газа и окупирания Западен бряг до подкрепяните от Иран групировки в Йемен и Ирак. Ескалацията породи опасения, че САЩ и Иран ще бъдат въвлечени в конфликта.

Вашингтон очакваше Израел да започне ограничено сухопътно нахлуване в Ливан, но заяви, че е предупредил правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да не предприема по-голяма и по-дългосрочна операция, която може да доведе до пряка конфронтация с Техеран, посочва Bloomberg по информация от американски източник, запознат със ситуацията.

През изминалата седмица Израел нанесе масови въздушни удари по Ливан. В понеделник, след като нанесе удари по центъра на Бейрут, Израел сигнализира, че е готов да изпрати повече сухопътни сили в Южен Ливан, включително танкови части, след отделни операции през границата от малък мащаб през последните месеци.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви пред танкови части, разположени по границата в понеделник, че убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла не е последната стъпка в борбата срещу групировката и че "ще използваме всички възможности, с които разполагаме". Израелските сили за отбрана също така обявиха три района в Северен Израел - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади - за "затворени военни зони", което е още един знак за потенциална операция. Междувременно ливанската държавна информационна агенция NNA съобщи за израелски артилерийски обстрел през границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още