fallback

Крайната десница поведе в парламентарните избори в Австрия

Всички останали партии обаче отказват да управляват съвместно с Партията на свободата

19:38 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Партията на свободата поведе в парламентарните избори в Австрия според предваритените резултати на базата на около 1/3 от преброените бюлетини, предаде Bloomberg. Според данните създадената от бивши офицери от СС през 1950 година партия печели 29,1% от гласовете на австрийците. Управляващата партия на Карл Нехамер е втора с 26,2%, а социалдемократите трети с 20,4% от гласовете.

В парламента влизат още либералната "Неос" с 8,8% от гласовете и Зелените с 8,6 на сто, допълва Politico.

Социологическите проучвания в последните седмици сочеха, че крайно десните кандидати ще са първи. Управляващите обаче успяха да наваксат голямото изоставане, което регистрираха социолозите в началото на кампаниите.

Лидерът на Партията на свободата Херберт Кикъл ще има много трудна роля при преговори за съставяне на правителство, след като всички останали политически сили се дистанцират от крайната десница.

От Втората световна война насам Австрия се управлява от центриско правителство като консервативната Народна партия и социалдемократите определят политиката на страната от десетилетия. Сега те ще имат нужда от подкрепата на още една партия, за да съставят правителство. Един от мотивите за съставянето на новата коалиция вероятно ще бъде да бъде държана крайната десница далеч от управлението.

Докато траят преговори за съставяне на нов кабинет, които могат да продължат и месеци, Карл Нехамер ще остане начело на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 29.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още