fallback

Правителството обсъжда мерки за извеждането на българите от Ливан

Ситуацията в Ливан се влошава след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла

11:45 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Служебният премиер Димитър Гравчев свиква среща в Министерския съвет днес (29 септември), на която да бъдат дискутирани мерки за безопасно извеждане на български граждани от Ливан, съобщават от правителствената пресслужба. В заседанието участват представители на Министерството на външните работи, на транспрота, както и на секретариара на Съвета на сигурност и службите.

Ситуацията в Ливан се влоши съществено след ударите на Израел в Бейрут, при които беше убит лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла. Държавният департамент препоръча на американските граждани да напуснат Ливан, докато все още има  граждански полети. При влошаване на ситуацията,  възможностите за заминаване могат да бъдат ограничени.

Гражданите на САЩ в южните части на Ливан, близо до границата със Сирия, незабавно трябва да напуснат тези зони, се казва още в съобщение на американските власти.

Правителствата по света предупреждават своите граждани да не пътуват до Ливан, а останалите в страната да избягват публични места и масови събирания. Израел обстреля столицата Бейрут в петък (27 септември). Израелската армия съобщава и за "десетки удари" по цели в Ливан в последните часове.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи смъртта на Насралла като повратна точка, която ще доведе до промяна на съотношението на силите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 29.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още