fallback

Крайната десница в Австрия за първи път може да спечели в оспорвани парламентарни избори

Вероятно ще има продължителни преговори за съставяне на коалиционно правителство

10:15 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Започна избирателния ден в Австрия като социологическите проучвания дават преднина на крайната десница, Партията на свободата, предаде специалния пратеник на БНР. Данните обаче сочат, че управляващата консервативна партия на Карл Нехамер е успяла да навакса голямото изоставане и се очаква оспорван ден. 

"Очаква ни фотофиниш", каза Нехамер при закриването на предизборната си кампания в края на миналата седмица. Лидерът на крайнодесните Херберт Кикъл пък повтори своята теза, че Австрия се нуждае от "ремиграция" - изгонване на чужденците. 

Австрийската Партия на свободата вече участва в няколко правителства в алпийската страна, но никога не е излизала начело на национални избори.. Нехамер вече заяви, че би участвал в разговори с всички партии, но не и с лидера на крайната десница.

Всички останали партии в Австрия също се разграничават от десните популисти. Евентуалната им изборна победа днес не означава автоматично, че ще оглавят следващото правителство, посочва БНР. Очакванията са за продължителни коалиционни преговори, като не е изключено Австрия за първи път да бъде управлявана от тройна коалиция.

Малко повече от 6,3 милиона австрийци над 16 години избират 183-мата народни представители. Близо една четвърт вече са гласували по пощата, а около 10 процента от избирателите са решили в последните дни дали да гласуват и кого да подкрепят. Социолозите очакват ръст на избирателната активност след регистрираното най-ниско ниво от 75 процента преди пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 29.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още