fallback

Клаус Йоханис – „ябълката на раздора“ за управляващата коалиция в Букурещ

Либералите решиха да подсигурят политическото бъдеще на своя бивш лидер чрез специален законопроект

13:13 | 28.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Осигуряването на политическото бъдеще на президента на Румъния Клаус Йоханис след втория му и последен мандат на държавен глава се превърна в „ябълката на раздора“ за управляващата коалиция в Букурещ.

Градусите на политическото напрежение се покачиха с наближаването на парламентарните и президентските избори, на които коалиционните партньори Николае Чука и Марчел Чолаку ще се конкурират за поста държавен глава. 

Закон за един човек

Либералите решиха да подсигурят политическото бъдеще на своя бивш лидер Клаус Йоханис, като внесат в парламента законопроект, който да му позволи да се кандидатира от листата на партията за място на депутат или сенатор, без да подава оставка от президентския пост. За да прокара законопроекта в парламента обаче, Национално-либералната партия (НЛП) се нуждае от гласовете на своя коалиционен партньор – Социалдемократическата партия (СДП), и макар да изглеждаше, че всичко вече е договорено, неочаквано социалдемократите на Чолаку отхвърлиха законопроекта, съобщиха румънските медии. 

В понеделник – денят, в който законодателната инициатива трябваше да бъде обсъдена в правната комисия на Сената, ръководният орган на СДП – Постоянното бюро, се събра на заседание и гласува единодушно против.

„Беше единодушен вот против гласуването на подобна инициатива, защото все пак сме в 2024 г. и закон, посветен на един-единствен човек, не би трябвало да съществува“, заяви след заседанието говорителят на СДП Лучиан Ромашкану, цитиран от информационния сайт Hotnews.

„Този закон, направен за един-единствен човек, не може да бъде гласуван и не може да се гласува подобно нещо“, бе категоричен и Алфред Симонис, бивш председател на долната камара на румънския парламент и влиятелен член на СДП, съобщи телевизия GG24.

Какво прави на 3 април?

Либералите обвиниха социалдемократите, че са се отметнали от договорка. Няколко представители на НЛП заявиха пред местни медии, че промяната в изборното законодателство, която би позволила на президента да се кандидатира от партийна листа, е била обсъдена на среща между Чолаку, Чука и Йоханис още през април. Мнозина споменаха даже конкретна дата: 3 април.

Премиерът и лидер на СДП Марчел Чолаку призна, че е имало политическа дискусия по законопроекта, но уточни, че от разговора е станало ясно, че „става дума за закон, който касае едно-единствено лице“. Чолаку обаче отрече, че на 3 април е обсъждал темата с Йоханис и Чука и дори публикува програмата си за този ден, за да докаже, че не е имало подобна среща.

Пред информационния сайт Hotnews Чолаку каза, че през април „господин президентът Йоханис искаше да бъде или в НАТО, или в Европейската комисия“, визирайки неочаквано обявената през март кандидатура на Йоханис за генерален секретар на НАТО (която той оттегли през юни) и спекулациите, че румънският президент се готви за наследник на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия или за някакъв друг висш пост в ЕС.

Началото на края на едно сътрудничество

Един от вносителите на законопроекта – Даниел Фенекиу, твърди обаче пред румънската секция на "Свободна Европа", че законопроектът е бил обсъждан със СДП не само през април, но и в края на август и в началото на септември. Фенекиу каза, че сегашното поведение на СДП „показва истинското лице на тази партия“ и „това, което стана, е началото на края на едно сътрудничество“.

Във видео емисия на в. „Гъндул“ лидерът на либералите Николае Чука сподели, че е разговарял с Чолаку по темата за законопроекта миналата сряда и уточни, че Чолаку е бил съгласен и не е поискал нищо в замяна. На въпрос на журналиста „говорихте ли за това Йоханис – сенатор?“, лидерът на НЛП каза: „Че как иначе бихме направили постъпката?“.

„Не мога да подвеждам никого, когато става въпрос за договорености, послания... за разлика от политиците, които не признават това, което са направили преди седмица или две (...) В сряда се срещнах с председателя на СДП“, каза пред „Гъндул“ Николае Чука и добави: „След като не признава въпрос, който е между двама, трима души, как може да си имаме доверие за една бъдеща коалиция?!?“.

По-късно през седмицата пред телевизия "Реалитатя" Николае Чука заяви в отговор на въпрос, че „така както стоят нещата в момента, повече от сигурно е“, че сегашната коалиция между НЛП и СДП няма да продължи след парламентарните избори на 1 декември.

Нападението е най-добрата защита

След разразилия се скандал около „законопроекта Йоханис“, както го нарекоха медиите в Румъния, либералите опитаха да отвлекат общественото внимание, като атакуваха СДП по други теми, отбелязва "Свободна Европа".

Първият заместник-председател на НЛП Рареш Богдан обвини СДП и Марчел Чолаку в слабо усвояване на европейските фондове, закъснения по Националния план за възстановяване и устойчивост и лошо управление на икономиката, съобщи агенция Медиафакс. Според публикация на Богдан във Facebook Румъния е в опасна икономическа ситуация, подобна на кризата от 2009 г., и всичко това се дължи на правителството на Чолаку, което „рискува всичко заради предизборни сметки“.

„Либералите и социалдемократите се заловиха да се карат заради един провалил се политически ангажимент (законопроектът Йоханис) и успяха чрез собствените си изявления да направят „рентгенова снимка“ на най-важните проблеми в икономиката“, коментира в. „Либерататя“ в материал под заглавие: „Какво успяхме да научим от скандала НЛП-СДП: големи закъснения по НПВУ, слабо усвояване на еврофондовете и зле управлявана икономика“. Вестникът посочва, че двете партии от управляващата коалиция се нападат една друга, забравяйки, че са на власт, като при либералите „амнезията е по-силно изразена, тъй като те са в управлението на страната от близо пет години“.

Ударът на Йоханис

Докато коалиционните партньори се атакуваха на местна почва, от Ню Йорк, където участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, президентът Йоханис обяви, че не е настоявал за предизвикалия споровете законопроект. 

„Не съм искал закон за себе си, не искам закон за себе си и мога да ви кажа със сигурност, че ще направя така, че този закон да не съществува (...) Не е възможно да се прави закон за един човек“, каза президентът в разгара на скандала.

Източници от НЛП казаха пред Свободна Европа, че не разбират защо президентът се е „разгневил“ и е нанесъл такъв „удар“ на партията.

„На много от нас ни е трудно да разберем защо президентът постъпи по този начин и хвърли отговорността върху НЛП. За нас е ясно, че той е знаел за промяната в закона и се е съгласил с нея по онова време“, заяви представител на НЛП пред Свободна Европа.

Скандалът идва в лош момент за НЛП - партията не се представя добре в социологическите проучвания, а процентите на Николае Чука показват, че той не може да влезе във втория тур на президентските избори, като анкетите го поставят на 5-то или 6-то място, отбелязва "Свободна Европа".

Телевизия GG24 допълва, че от страх от катастрофален резултат на изборите, членове на НЛП обмислят да напуснат партията.

На този фон Клаус Йоханис пък обяви вчера, че няма да се кандидатира на парламентарните избори, съобщиха румънските медии.

„Бяхме поставени в засада, както от СДП, така и от президента Йоханис, а общественото мнение разбра, че НЛП е придатък на президентския дворец Котрочени“, обобщи ситуацията представител на НЛП пред Свободна Европа.

Официално предизборната кампания за парламентарните избори ще започне на 1 ноември, но Румъния на практика е в предизборна обстановка още от пролетта, заради изборите за Европейски парламент на 9 юни, когато се проведоха и местните избори. На 25 октомври пък започва предизборната кампания за президентските избори, които ще се състоят на 24 ноември и 8 декември. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 28.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още