fallback

Кабинетът реши линията на бедност да бъде 638 лв. през 2025 г.

Увеличението е с 21% в сравнение с 2024 г.

15:02 | 27.09.24 г.

Линията на бедност ще бъде 638 лв. през 2025 г., реши правителството. Стойността ѝ ще се повиши със 112 лв., или с 21,3% в сравнение с 2024 г., посочва се в решението на служебния кабинет.

Новият размер на линията на бедност ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението. С увеличаването ѝ ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова подкрепа, изплащани по реда на Закона за социално подпомагане, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето.

Повишаването на линията на бедност ще подобри и социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата.

Преди седмица работодатели и синдикати обсъдиха, но не се разбраха относно предлаганото от правителството увеличение за линията на бедност. Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето ѝ.

Становищата бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв.

Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер на показателя, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

Предлаганият ръст не е рекорден. През 2022 г. линията на бедност беше увеличена с 22% след смяната на методиката за изчисляването ѝ.

Позицията на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов е, че всяка година размерът на линията на бедност се актуализира, за да се формулират адекватни социални политики. По думите му се задълбочават предизвикателствата в областта на неравенствата и е необходимо е да се определи нов размер на линията на бедност за страната. С ръста от 112 лв. за следващата година спрямо тази се разширява обхватът на уязвимите хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още