fallback

Фаворитът за канцлер в Германия иска да погребе наследството на Ангела Меркел

Провокативният Фридрих Мерц трябва да намери начин да привлече по-центристките и либерални избиратели, които в миналото гласуваха за Меркел

15:00 | 05.10.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Последният консервативен лидер на Германия Ангела Меркел изгради своето наследство върху политики, обикновено свързвани с левицата: спасяване на еврото чрез спасяване на Гърция и отказ да отхвърли стотици хиляди мигранти.

Сега, когато в Германия остава една година до парламентарните избори, Фридрих Мерц, нейният колега християндемократ и дългогодишен съперник, иска да свали канцлера Олаф Шолц - и да отмени миграционната политика на Меркел на отворени врати - с много по-дясна програма, пише Bloomberg.

Пътищата на двамата политици от Християндемократическия съюз (ХДС) се пресякоха по време на събитие по случай 70-ия рожден ден на Меркел в сряда, където бившият канцлер поздрави Мерц за номинацията му. „Всеки знае, че и двамата имахме върхове и спадове в политическия си живот“, каза Меркел в кратка реч в Берлин. „Пожелавам Ви всичко най-добро през следващите месеци“.

Сякаш за да подчертае колко много ще се различава неговото лидерство от това на Меркел, Мерц отбеляза на същото събитие, че „историята не се повтаря“, провокирайки загадъчна усмивка на лицето на бившия канцлер.

Ако Мерц спечели изборите, това ще отбележи окончателно прекъсване на ерата на Меркел. През 18-те години като лидер на ХДС, физикът от Източна Германия промени партията и привлече по-центристки гласоподаватели. Мерц, напротив, е член на стария западногермански елит, има тесни връзки във финансовия сектор и принадлежи към по-консервативната, настроена към бизнеса част на ХДС.

Поради разочарованието от политиката на Меркел, той се отказа от мястото си в парламента през 2009 г., за да се присъедини към известна адвокатска кантора. По-късно Мерц председателства надзорния съвет на BlackRock Asset Management Deutschland AG, преди да се върне на политическата сцена през 2021 г.

Профил

Мерц, който отказа да бъде интервюиран от Bloomberg за тази публикация, вече залага по-консервативни позиции: той се зарече да отмени легализирането на канабиса и да преразгледа решението на страната да загърби ядрената енергетика, два от любимите проекти на лявоцентристкото правителство на Шолц. Той иска да увеличи разходите за отбрана на Германия от 52 млрд. евро на около 80 млрд. евро, въпреки че не е казал откъде ще дойдат парите, тъй като е изключил възможността за повишаване на данъците и планира да се придържа към строгия лимит на дълга на страната.

Той също така приема като лична мисия да обърне миграционния поток към Германия, който се увеличи значително след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

В момент, в който Германия е изправена пред възможна рецесия, основната сила на Мерц е в това, което избирателите смятат за неговата икономическа компетентност. Според скорошно проучване на Forsa 47% от германците се доверяват на Мерц, за да върне германската икономика в правилния път. Само 16% от респондентите казват същото за Шолц, който възприе ориентирания към консенсус подход на Меркел и се опита да имитира нейния прагматичен стил на лидерство.

Въпреки преднината на ХДС/ХСС от 16 процентни пункта в социологическите проучвания обаче победата на Мерц не е гарантирана. За да спечели, той ще трябва да подобри позицията си сред жените, източногерманците и по-младите гласоподаватели и да преодолее критиките, че е арогантен. Високият близо два метра политик често лети с частния си самолет, за да присъства на събития, а ръстът и начинът му на говорене могат да създадат впечатлението, че е снизходителен към избирателите, както признават дори неговите политически съюзници.

Освен това 68-годишният мъж е известен с избухливостта си и с противоречивите си забележки – едно предимство за предизборния екип на Шолц. Веднъж Мерц нарече украинците, които са избягали в Германия след инвазията на Русия, „социални туристи“ и ги обвини, че използват системата на страната за обезщетения. В друг случай той твърди, че германците не могат да получат безплатен преглед при зъболекар, защото държавата е твърде заета да плаща на „бежанците да си оправят зъбите“. А в края на 90-те години той гласува против закон, който определя брачното изнасилване като престъпно деяние.

Предизборни битки

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) планира да изобрази лидера на ХДС като реликва от друга епоха - политик с остарял светоглед и регресивни идеи за жените и семейството, разкрива източник, запознат със стратегията на кампанията. Когато канцлерът научи, че Мерц ще бъде негов съперник на изборите догодина, той го прие спокойно. „Това е добре за мен“, каза Шолц с усмивка.

Тъй като ниската подкрепа за Шолц също го превърна в предпочитан противник на Мерц, изборите догодина се очертават да се превърнат в надпревара между двама непопулярни кандидати.

След като загуби две кандидатури за лидер на ХДС, преди да си осигури позицията през 2021 г., Мерц не е очевидният кандидат за канцлер. Но пътят му към кандидатурата беше разчистен миналата седмица, след като премиерът на Бавария Маркус Зьодер и Хендрик Вюст, премиер на родната провинция на Мерц Северен Рейн Вестфалия, внезапно се оттеглиха от надпреварата. Това изненада мнозина, тъй като Вюст, отдавна смятан за най-силния вътрешнопартиен съперник на Мерц, се представя добре сред жените и по-младите избиратели и се смята за новото лице на германския консерватизъм. 

Кандидатурата на Мерц също породи опасения, че ХДС може да повтори грешката, която направи през 2020 г., когато непопулярният бивш лидер на партията Армин Лашет загуби от Шолц. Дори в рамките на ХДС някои се съмняват дали Мерц може да се хареса на центристките избиратели, които ще му трябват, за да спечели изборите, включително по-либералните, които в миналото гласуват за Меркел.

Първите предупредителни признаци, че Мерц може да има проблеми с мобилизирането на гласоподавателите, се появиха само няколко дни след номинацията му, когато ХДС достигна четвърто място на провинциалните избори в Бранденбург – изоставайки зад ГСДП и крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която осигури близо 30% от гласовете.

Екипът на Мерц вече мисли как може да смекчи профила на своя лидер и да разшири привлекателността му. За да спечелят гласоподавателите, кандидатът и съпругата му наскоро бяха представени в неделното издание на таблоида Bild. В профила Шарлот Мерц представи съпруга си като любящ семеен мъж, който ходи с колело до пекарната, за да вземе хляб за закуска.

Между Мерц и канцлерството остават много препятствия, както признават дори поддръжниците му. Но за да подобри шансовете си, кандидатът може да вземе някои уроци от дългогодишния си върл съперник: Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 05.10.24 г.
fallback
Още от Политика виж още