fallback

"Тренд": 7 формации влизат в парламента, още 2 имат шанс

ГЕРБ остават начело, битката за второто място е между „Възраждане“ и ПП-ДБ

07:59 | 27.09.24 г.

7 политически формации получават достатъчно силна подкрепа, за да влязат в следващото Народно събрание, а 2 имат шанс да преминат бариерата от 4%, сочи проучване на социологическата агенция "Тренд" на нагласите на българите на старта на предизборната кампания.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24,8% от всички гласуващи.

Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15,6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15,1% от гласуващите.

Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8,5% от гласуващите.

С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6,9%) и „Има такъв народ“ (6,9%).

Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и "Величие" (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 млн. и 2,2 млн. души, които биха упражнили правото си на глас. 

В проучването са тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.  

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на "24 часа" и е реализирано в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още