fallback

Байдън е решен да даде нужното за победата на Украйна, Русия обстреля секретни цели с "Кинжал"

Доналд Тръмп анонсира среща с Володимир Зеленски

07:28 | 27.09.24 г. 7

Американският президент Джо Байдън е решен да предостави на Украйна помощта, която е необходима за победата. Това посочват от Белия дом по повод срещата му с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Двамата водиха преговори относно мирния план, разработен от Киев.

В разпространените протоколни кадри Байдън коментира два "ключови момента" от документа за военно подсилване на Украйна и  анонсира предоставянето на още оръжия. По отношение на членството на Киев в НАТО и ЕС той поясни, че след срещата на върха на НАТО от миналата година са подписани близо 30 двустранни споразумения, даващи гаранции за подкрепа при ново нападение, а само преди ден 30 държави и ЕС са гарантирали, че ще подпомогнат възстановяването на Украйна.

Това са сигнали за дългосрочна подкрепа на Украйна, отбеляза още Байдън. Той обаче не коментира удари с далекобойни ракети по територията на Русия, които според досегашни изявления на украинските власти също са част от плана.

САЩ ще осигурят военна помощ на стойност 7,9 млрд. долара в рамките на следващите месеци, до края на мандата на Байдън. В обявленията са включени нова система за противововъздушна отбрана Patriot, оръжия и боеприпаси, включително и "въздух - земя" за самолетите F-16. Авиационни експерти обаче отбелязват, че предоставянето на тези боеприпаси (JSOW) няма да доведат до съществена промяна, ако няма разрешение за удари по територията на Русия.

От Белия дом допълват, че ще бъдат създадени работни групи за изпълнението на плана, а двамата лидери ще организират среща през октомври в Германия, където ще бъде обсъден напредъкът по плана и ще бъде координирана допълнителна помощ от международните партньори на Украйна.  

В последните дни западните съюзници съобщиха за увеличаване на помощта за Украйна. Германия обяви, че ще предостави средства за преодоляване на ефектите от ракетния обстрел по енергийната мрежа на Украйна през зимата.

Русия изстреля три ракети "Кинжал" по авиобаза в Старокостянтинов

Русия изстреля три ракети "Кинжал" в Старокостянтинов, Хмелницка област на 26 септември, съобщи ВВС на Украйна. Ракетите са изстреляни от бомбардировачи МиГ31, които са се намирали на руска територия.

Военните посочват, че информацията за попаденията и целите не е публична. Това обаче не е първият обстрел на града заради военното летище, смятано за вероятна база за западните изтребители F-16. Според руски военни кореспонденти при операцията са унищожени два самолета F-16, но няма потвърждение на тези изявления.

Местните власти съобщават за поражения по енергийни съоръжения в региона при въздушен обстрел. Няколко часа по-рано Хмелницка обалст беше беше част от целите на Русия с изстреляни 78 дрона и четири ракети по различи части на Украйна.

Харис: Нищо около края на войната не може да бъде решено без Украйна

Във Вашингтон Зеленски разговаря още и с кандидата на демократите за президент Камала Харис и с двупартийна делегация от американския Конгрес. В нея не участва председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, който обвини екипа на Зеленски в намеса във вътрешните работи на САЩ след визитата на президента в Пенсилвания - един от ключовите щати в надпреварата на кандидатите за президент. В завода за производство на боеприпаси в родното място на Джо Байдън украинският президент се срещна с губернатора на щата и други представители на демократите.

Трябва да работим с международната общност за реализацията на справедлив и продължителен мир, коментира по време на изявление пред медиите кандидатът за президент на САЩ Камала Харис преди разговора ѝ с украинския президент. Тя беше категорична, че нищо около края на войната не трябва да бъде решавано без участието на Украйна и подкрепи териториалната цялост на страната.

Предложенията за неутралност на Украйна и отдаване на територии не са предложения за мир, а за капитулация, които са опасни и неприемливи, допълни още тя. Харис беше категорична, че защитата на Украйна е част от стратегическите интереси на САЩ.

Покровск остава най-горещата точка на бойното поле

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за 187 директни бойни сблъсъка, 76 въздушни удара, при които са използвани 96 авиационни бомби, повече от 700 дрона камикадзе и 4800 артилерийски обстрела на позиции по фронта и близките населени места през миналото денонощие. В 946-я ден от началото на пълномащабната война най-тежките битки се водят за Покровск. В това направление са регистрирани 42 битки - основно към Миколаивка, Зелене поле, Крутий Яр, Новохродивка, Селидове и Маринивка.

В Курахивското направление, което също е част от усилията за превземане на Покровск, са записани 36 сблъсъка - към Цукуриново, Желане Друхо, Хеорхиевка и Миколаивка.

72-ра бригада отрече информациите, че се готви да напусне Вухледар. Градът е под непрекъснат обстрел с авиационни бомби. В това направление през миналото денонощие има регистрирани пет атаки към Водяне, Катеринивки и Богоявленки. Руските военни твърдят, че държат под огневи контрол пътищата в региона, а украинците - че поддържат позициите си около града.

Продължават опитите за превземането на Торецк и Часов яр, където руснаците опитват да пробият отбраната в северната част на града. В Харковска област са регистирани три атаки - към Вовчанск, Тихе и Старица.

Продължава операцията на ВСУ в Курска област, макар да няма данни за напредък. Руското Министерство на отбраната съобщава за връщане на позиции в Глушковския район. Украинските военни дават сведения за използване на 19 авиационни бомби по техни позиции в областта.

Властите в Ростовска област съобщават за седем свалени дрона, като отломките са паднали около електропроводи и рафинерията в Новошахтинск, предизвиквайки пожари, които са потушени. Няма данни в социалните мрежи и допълнителна информация за вероятните щети от обстрела.

ВВС на Украйна съобщава за 32 дрона, две ракети Х-22 и една балистична ракета "Искандер - М", изстреляни по територията на страната в ранните часове на 27 септември. Свалени са 24 дрона, един е неутрализиран със средствата за радиоелектронна борба, а един се е отклонил към въздушното пространство на Румъния. Останалите въздушни обекти са постигнали целите си.

Русия се подготвя за нов масов въздушен удар по територията на Украйна?

Русия се подготвя за следващия масиран въздушен обстрел по територията на Украйна, предупреждават експерти. Военноморските сили на Украйна посочват, че в Черно море са върнати три руски кораба на бойно дежурство.

От тях два са носители на ракети "Калибър" и потенциалният залп е осем ракети.

В Азовско море няма кораби на бойно дежурство. В Средиземно море ракетоносителят е един с потенциален залп от 16 ракети "Калибър".

Тръмп анонсира среща със Зеленски

След промяна на мнението си другият кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп анонсира среща с украинския лидер, която ще се проведе в "Тръмп Тауър" в петък (27 септември). При обявяване на работната визита на Зеленски в САЩ от офиса му съобщиха за планирани срещи и с двамата кандидати, но Тръмп обяви преди ден, че такава няма да има.

Източници на екипа на украинския президент коментираха пред The Time, че тонът на разговорите се е променил след визитата на Зеленски в Пенсилвания. В предизборни срещи Тръмп заяви, че Украйна е безвъзвратно унищожена и милиони хора са избити заради нежеланието на Володимир Зеленски да приеме условията за мир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още