fallback

ООН може да има сериозни проблеми, ако Тръмп се върне в Белия дом

В предишния си мандат републиканецът оряза финасирането за редица програми на организацията

11:16 | 27.09.24 г.

Битката за президент на САЩ навлиза в своята финална фаза, световните лидери дискутират глобалните предизвикателства в централата на ООН в Ню Йорк, а във Великобритания имат опасения за бъдещето на организацията. Европейското издание Politico се позовава на свои източници - високопоставени британски държавни служители, според които в Лондон има очаквания Доналд  Тръмп да ореже финансовата подкрепа за ООН.

Тези опасения споделят и представители на ООН, които още помнят намаляване на финансирането по някои от програмите, сред които за борба с ХИВ/СПИН, за Световната здравна организация (от която по-късно Тръмп се тотално се отказа), агенцията за възстановяване на Палестина и други инициативи. Когато беше в Белия дом, Тръмп опита да ограничи и помощта, която САЩ отпускат за миротворческите мисии на ООН с 500 млн. долара, но тогава Конгресът отхвърли този план.

Според директора на Международната кризисна група на ООН Ричард Гоуън много от работещите в ООН се опасяват, че с идването си на власт Тръмп ще намали или директно ще спре финансирането за институцията. Ако това се случи, проблемите ще дойдат много бързо, коментират източниците на Politico в британското правителство.

Какви са настроенията в Лондон сочи мнението, изказано от други високопоставени служители в институциите: "Той е хаотичен и просто никога не знаете какво ще се случи". Исторически Великобритания е най-близкият съюзник на САЩ в Европа.

Помолен да коментира тези притеснения говорител на Тръмп отбеляза само, че целта на кандидата на републиканците за президент е "да възстанови мира чрез укрепване на Америка и гаранции, че европейските страни ще поемат своя дял".

Гоуън предупреди, че ООН е вече в тежко финансово състояние и не му достигат няколко десетки милиарда за хуманитарните му операции в Газа и в Афганистан.

САЩ са най-големият донор на ООН, осигурявайки към една трета от средствата в бюджета през 2022 година. Заради политиката на Тръмп в предишния му мандат някои области остават изцяло без американско финансиране - например за преодоляване на климатичните промени. Членове на Републиканската партия в момента са критични по отношение на ООН в момента, изненадани от негативни коментари на членове на организацията и нейни представители по отношение на Израел и неговите удари по Ливан.

Надеждите на всички са, че ако Доналд Тръмп спечели нов мандат начело на САЩ, демократите в Конгреса ще успеят да удържат амбициите му, както например, когато не позволиха намаляване на финансирането за миротворците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още