fallback

САЩ и съюзниците им призоваха за 21-дневно примирие между Израел и Ливан

Смята се, че половин милион души са напуснали домовете си в Ливан

08:32 | 26.09.24 г. 2

САЩ, Франция и редица съюзници призоваха за незабавно 21-дневно примирие по израелско-ливанската граница и в същото време изразиха подкрепа за примирие в Газа след напрегнати обсъждания в ООН, предава Ройтерс.

Примирието ще се прилага по „Синята линия“, демаркационната линия между Ливан и Израел, и ще позволи на страните да преговарят за възможно дипломатическо решение на конфликта, съобщи високопоставен представител на администрацията на американския президент Джо Байдън.

„Призоваваме всички страни, включително правителствата на Израел и Ливан, да одобрят незабавно временното примирие“, отбелязват страните в съвместно комюнике, публикувано от Белия дом.

Сред съюзниците, които подписаха съвместното комюнике, са Австралия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Европейският съюз.

Израел разшири въздушните си удари в Ливан в сряда, при което загинаха най-малко 72 души, сочи справка на Ройтерс в данните на ливанското министерство на здравеопазването. По-рано министерството съобщи, че най-малко 223 души са били ранени.

Началникът на Генералния щаб на израелската армия заяви, че е възможно сухопътно нападение, което засили опасенията, че конфликтът може да предизвика по-широка война в Близкия изток.

През последните няколко месеца Вашингтон води разговори с официални представители в Израел и Ливан за намаляване на враждебните действия, съобщи високопоставеният представител на Белия дом.

„Водим тези обсъждания от известно време“, каза представителят и допълни, че Вашингтон и съюзниците му целят да превърнат тези разговори в по-широко споразумение в 21-дневния период на примирие.

Представителят посочи, че Байдън е съсредоточен върху възможността за прекратяване на огъня „в почти всеки разговор, който е провел със световни лидери“ в рамките на Общото събрание на ООН тази седмица.

Въз основа на разговорите с израелците и ливанците САЩ и съюзниците им са счели, че сега е подходящият момент да призоват за примирие, допълни официалният представител.

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон заяви пред репортери преди заседанието на Съвета за сигурност, че Израел ще приветства примирие и предпочита дипломатическо решение. След това той заяви пред Съвета за сигурност, че Иран е ядрото на насилието в региона и мирът изисква заличаване на тази заплаха.

Иранският външен министър Абас Аракчи каза пред репортери преди заседанието на съвета, че страната му подкрепя „Хизбула“ и няма да остане безразлична, ако конфликтът в Ливан излезе извън контрол.

Ливанският премиер Наджиб Микати приветства призива за примирие, като заяви, че от ключово значение за прилагането му е дали Израел е ангажиран да привежда в действие международни резолюции. Попитан по-рано дали примирие може да бъде постигнато скоро, Микати заяви пред Ройтерс: „Да се надяваме, че да“.

Световните лидери изразиха притеснение, че конфликтът, който тече успоредно с войната на Израел в Газа срещу палестинските бунтовници от „Хамас“, също подкрепяни от Иран, бързо ескалира. Броят на жертвите в Ливан расте, а хиляди хора избягаха от домовете си.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да пристигне в Ню Йорк в четвъртък и да говори пред Общото събрание на ООН в петък.

Конфликтът има висока политическа цена за президента на САЩ Джо Байдън и за предизборната кампания на вицепрезидента Камала Харис, като насилието в Ливан засилва натиска върху администрацията му да намери политическо решение.

По-рано в сряда Израел свали ракета, която според „Хизбула“ била предназначена за централата на разузнавателната служба „Мосад“ близо до най-големия израелски град Тел Авив.

Израелски официални представители заявиха, че ракетата била насочена към цивилни райони на Тел Авив, не към централата на „Мосад“, преди да бъде свалена.

Половин милион души може да са напуснали домовете си в Ливан, каза външният министър на страната. В Бейрут хиляди хора, които са избягали от Южен Ливан, бяха приютени в училища и други сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още