fallback

С машини ще може да се гласува в 9353 секции в България

Машинният вот ще бъде достъпен за секции с над 300 избиратели

15:14 | 24.09.24 г.

С машини ще може да се гласува в секциите с над 300 избиратели по избирателен списък. Това каза по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. В страната това са 9353 секции, а адресите им могат да бъдат открити в сайта на Комисията.

Все още не са определени секциите в чужбина, в които ще може да се гласува машинно, тъй като не е изтекъл поставеният до 1 октомври срок за подаване на заявления за гласуване извън страната. Засега са подадени и потвърдени 13 469 заявления.

Към момента за изборите на 27 октомври са се регистрирали 23 партии и 9 коалиции. Предизборната кампания ще започне в 00:00 ч. на 27 септември и ще завърши на 25 октомври, уточни Матева. 

ЦИК е приела решение на 19 септември, с което задължи кметовете на общини и областните управители да унищожат всички ролки със специализирана хартия за машинно гласуване, останали от предходните избори, каза още тя. До 4 октомври се очаква обратна информация за изпълнението на решението.

На въпрос относно качествата на хартията за машинно гласуване, тя подчерта, че отговорността е на печатницата на БНБ.

„Много пъти и в тази кампания, и на предходни кампании, след като законодателят възложи на печатницата на БНБ да доставя хартията за машинно гласуване, имах възможността да представя и писмени доказателства, и решения на ЦИК какви данни са предоставени на печатницата, какви са изискванията на производителя на машините за доставката на хартията“, каза Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още