fallback

Шолц оцеля след изборите в Бранденбург, но няма повод за празнуване

Около 75% от гласувалите за социалдемократите казват, че не са го направили от истински афинитет към партията, а за да попречат на AfD да дойде на власт

17:08 | 23.09.24 г.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц мина метър – неговата Социалдемократическа партия (SPD) удържа на ключовите регионални избори в източната провинция Бранденбург и победи крайната десница.

Победата дава отсрочка на Шолц, който се опитва да задържи трипартийната коалиция, затънала в конфликти и предизвикателства заради силата на крайната левица и десница. Рейтингът му на одобрение достигна рекордно ниски нива и той дори беше помолен да не провежда кампания в Бранденбург поради непопулярността си сред избирателите, пише Politico.

Социалдемократите печелят регионалните избори в Бранденбург, според предварителните прогнози, с 30,9% от гласовете. На второ място е крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) с 29,2%. Новата популистка лява партия BSW е на трето място с 13,5%. Дясноцентристките християндемократи (ХДС), които водят в националните социологически проучвания със значителна преднина, се класират четвърти с 12,1% от гласовете.

Загуба в Бранденбург, провинция около Берлин, която социалдемократите контролират след обединението на Германия през 1990 г., вероятно щеше да осуети плановете на Шолц да търси още един мандат като канцлер, като същевременно би го притиснала да пристъпи към предсрочни избори.

Въпреки победата, екзитполовете показват, че нито Шолц, нито партията му имат повод за празненства. Около 75% от гласувалите за социалдемократите казват, че не са го направили от истински афинитет към партията, а по-скоро, за да попречат на AfD да дойде на власт.

Националните проблеми, по-специално миграцията, която Шолц не успява да управлява на фона на огромния приток на бежанци, доминираха кампанията и насочиха гласоподавателите към AfD, която надмина резултата си от 2019 г. с 6 процентни пункта.

Зелените, които са партньор на SPD във федералното управление, не се справят добре. Предварителните резултати показват, че партията може би ще пропусне 5-процентния праг за влизане в регионалния парламент. Либералните свободни демократи, най-малкият член на коалицията на Шолц, събират по-малко от 1 процент от гласовете.

Изненадата на вечерта дойде от левия „Алианс Сара Вагенкнехт“ (BSW), партия, основана по-рано тази година от Сара Вагенкнехт, бивш лидер на левицата, която стартира свое собствено едноименно движение. Силното представяне поставя BSW в надпреварата за изграждане на коалиция заедно със SPD, която изключва да управлява с AfD.

Проучванията преди деня на изборите показваха, че AfD води с малко, макар и в рамките на статистическата грешка. По-рано този месец партията се класира на първо място на регионалните избори в Тюрингия и на второ в Саксония. Това засили натиска върху социалдемократите на Шолц.

Партията на канцлера е подпомогната в провинциалния вот от популярния ѝ лидер в Бранденбург Дитмар Войдке, на когото повече от 60 процента от избирателите казват, че гледат благосклонно. Войдке, който е министър-председател на провинцията от 2013 г., обеща да подаде оставка при евентуална загуба.

„Постигнахме историческа победа“, коментира видимо облекчен Войдке, чиято партия изоставаше от AfD с няколко пункта, според социологическите проучвания. Ключов аспект от стратегията на кампанията на Войдке беше да държи Шолц далеч от полезрението. Въпреки че канцлерът живее в провинцията, Войдке му забрани да участва в предизборни събития заради неговата непопулярност.

Социалдемократите получиха неочакван тласък, след като премиерът на Саксония, Михаел Кречмер от ХДС, подкрепи Войдке. Кречмер коментира, че дясноцентристките гласоподаватели би било по-разумно да подкрепят социалдемократите и да блокират AfD, отколкото да подкрепят ХДС. Неортодоксалният ход на Кречмер, популярна фигура в Източна Германия, изглежда е помогнал за изтласкването на SPD напред.

Лидерите на AfD обвиниха медиите за второто си място, като изтъкнаха, че мощните обществени медии на Германия са ги отразявали изкривено. Въпреки това Ханс-Кристоф Бернд, водещият кандидат на AfD в Бранденбург, прогнозира, че е само въпрос на време партията да поеме властта.

Междувременно германският опозиционен консервативен алианс официално номинира председателя на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц за кандидат за канцлер на федералните избори през 2025 г., съобщава Bloomberg.

Изборът на Мерц малко повече от година преди вота спести на консерваторите продължителен спор относно кандидатурата, който навреди на шансовете им за победа преди последното национално гласуване през 2021 г. Слабият му личен рейтинг обаче поражда съмнения дали той ще успее да се пребори за поста, особено след като ХДС се очертава да заеме четвърто място в изборите в Бранденбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още