fallback

Русия не успя да блокира началото на процеса по реформиране на ООН

Според анализатори трябва да бъде поправена историческата неправда с изключването на Африка от Съвета за сигурност на организацията

13:34 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Русия не успя да блокира Пакта за бъдещето на ООН, съобщи българският министър председател Димитър Главчев от Ню Йорк. 143 държави гласуваха срещу внесено в последния момент предложение на руския представител, което според думите на Главчев е целяло "торпилирането" на Пакта. Едва седем, основните партьори на Москва в последните месеци, сред които Северна Корея, са подкрепили руските предложения.

Главчев изтъкна, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет, значението на двата анекса към Пакта за бъдещето – Декларацията за бъдещите поколения и Глобалния цифров договор. В тях се отделя специално внимание на създаването на възможности за благоденствие на младите хора и на използването на потенциала на дигиталните технологии за целите на мира и развитието. Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения на базата на мира и сигурността, каза Главчев. Според премиера него е важно колкото може повече държави да се обединят, защото мирът и сигурността в момента са сериозно застрашени.

В документа от 42 страници 193-те държави от ООН се задължават да превърват в реални действия обещанията за подобряване на начина на живот, посочва още AP. Агенцията коментра още, че генералният секретар на организацията Антонио Гутереш е приветствал приемането на документа и е призовал за диалог и преговори, край на войните в Близкия изток, Судан и Украйна и смели реформи в Съвета за сигурност на ООН.

Говорител на институцията коментира пред АР, че дискусиите около този пакт са били толкова неясни, че Гутереш е имал подготвени три различни речи - при одобрение, замразяване и отхвърляне на текстовете.

"Никой няма да бъде щастлив от този пакт", каза от своя страна зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, цитиран от АР.

След гласуването в неделя (22 септември) от ООН съобщиха, че въпреки несъгласието на част от членовете, Пактът за бъдещето е задължителен за всички членове на организацията.

Време за реформи в Съвета за сигурност на ООН

Според анализаторите реформите в Съвета за сигурност ще опитат да отразят промените в съвременния свят и да премахнат историческата неправда с изключването на Африка, която няма постоянни представители в институцията.

Преговорите за документа са продължили 18 месеца и са водени от Германия и Намибия. Сп оред канзлера Олаф Шолц, ако светът не се обедини по изпълнението на мерките в пакта, "не само историята ще ни съди, но и младото поколение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още