fallback

Франция обяви по-дясно правителство след политическата безизходица

Слабо известният депутат Антоан Арман от партията на Макрон стана министър на финансите

12:49 | 22.09.24 г.

Франция обяви ново правителство, което цели да постигне деликатен баланс между десните и центристите, а премиерът Мишел Барние се надява да прекрати политическата безизходица след предсрочните избори, които донесоха парламент без ясно мнозинство, предава Ройтерс.

След два месеца и половина на политическа несигурност след изненадващото решение на президента Еманюел Макрон да насрочи предсрочни избори Барние сформира кабинет и се надява той да получи подкрепата на партиите във фрагментирания парламент.

Екипът му включва един от лидерите на консервативната партия на бившия президент Никола Саркози „Републиканците“ Брюно Ретайо, който получи министерството на вътрешните работи като цена за подкрепа в парламента.

Но в израз на нестабилността на правителството престижният пост на финансов министър беше предоставен на малко известния 33-годишен Антоан Арман от партията на Макрон след отказ от по-високопоставени политици.

Министерствата, отговарящи за публичните финанси, включително оглавяваното от новия министър на бюджета Лоран Сен-Мартен, ще имат незавидната задача да подготвят законопроекта за бюджета до януари в момент, когато Франция се затруднява да овладее бързо растящия си бюджете дефицит.

„Трябва да намалим публичните разходи и да ги направим по-ефективни“, коментира Арман в интервю за вестник Journal du Dimanche, публикувано в събота. „Ако решението беше да повишим данъците, Франция отдавна щеше да бъде водеща суперсила в света“, допълни той.

Остъпки и маневри

Но въпреки влизането на десет политици от консервативната партия „Републиканци“ на Барние в кабинета Макрон запази редица от министрите в предишното правителство на ключови позиции. Само един ляв политик се присъедини към кабинета – Дидие Миго като правосъден министър.

Жан-Ноел Баро, който до момента беше министър за Европа, бе повишен в министър на външните работи. Себастиан Льокорню остава министър на отбраната.

Макрон определи 73-годишния Барние, който е бивш преговарящ за Brexit от името на ЕС, за премиер по-рано този месец, но дългите преговори, които той трябваше да води, за да сглоби екип, показват тежките задачи в бъдеще.

Центристките и консервативните партии успяха да обединят сили, но ще зависят от други, най-вече от крайнодесния „Национален сбор“ на Марин льо Пен, за да останат на власт и да прокарат законопроекти в много раздробен парламент.

„Центристкото правителство е фактическо правителство на малцинството“, се казва в анализ на Eurointelligence. Неговите министри „вероятно ще трябва не само да постигат съгласие помежду си, а ще се нуждаят и от гласове от опозиционните партии, за да прокарат законопроектите в събранието. Това означава предоставяне на още повече отстъпки и маневриране“, се казва още в анализа.

„Национален сбор“ даде мълчалива подкрепа за правителството на Барние, но си запази правото да оттегли подкрепата си във всеки момент, ако притесненията му за имиграцията, сигурността и други проблеми не бъдат взети предвид.

„Гневна съм да видя правителство, което изглежда ще рециклира всички губещи на изборите“, заяви Матилд Пано, която ръководи групата на крайната левица „Непокорна Франция“, пред телевизия TF1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 22.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още