fallback

Фон дер Лайен обеща 10 млрд. евро помощ на пострадалите от наводненията страни в ЕС

Сумата ще дойде от Кохезионния фонд на блока

16:08 | 21.09.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да мобилизира до 10 млрд. евро финансиране, за да помогне на централноевропейските лидери, борещи се с най-лошите наводнения от десетилетия, пише Bloomberg

„Тук съм, за да ви уверя, че Европа е до вас“, каза Фон дер Лайен, застанала до няколко от тях в западния полски град Вроцлав.

Сумата ще дойде от Кохезионния фонд на ЕС и няма да изисква съфинансиране от страните членки, за да позволи повече гъвкавост, тъй като „извънредните времена изискват извънредни мерки“, коментира Фон дер Лайен,

Лидерите на централноевропейските правителства приветстваха този подход.

„Това е важно, защото можем да използваме средствата бързо, за да помогнем на хората в тази ситуация. Няма съфинансиране, което означава, че няма да бъде толкова сложно“, посочи австрийският канцлер Карл Нехамер.

Председателят на ЕК каза още, че средствата могат да се използват като предварително финансиране за инвестиции.

„Трябва да продължим развитието на инфраструктурата срещу наводнения в бъдеще“, каза чешкият премиер Петр Фиала.

Властите в Полша и съседна Чехия вече предупредиха, че техните икономики ще понесат удар от наводненията, които отнеха живота на най-малко 20 души в региона. Катастрофата разкри начина, по който шоковите метеорологични явления стават все по-често срещани, като рекордната жега през лятото отстъпи място на проливен дъжд.

Полският премиер Доналд Туск се опитва да изпревари кризата, докато правителството му се подготвя за постигане на рекорден дефицит, очакван през 2025 г. Правителството във Варшава обеща най-малко 2  млрд. злоти незабавна помощ. По-късно Туск каза пред телевизия Polsat News, че Полша може да получи 5 млрд. евро помощ от ЕС.

В Чехия хиляди домакинства останаха без електричество, а транспортните линии бяха прекъснати. Властите там обявиха планове за увеличаване на фискалния дефицит през тази и следващата година, за да се справят с щетите. Удар върху амбициите на Прага да ограничи дълга, бюджетната дупка за 2024 г. ще се увеличи с около 12% спрямо първоначално планираното, с около 30 млрд. крони, обяви Министерството на финансите.

Австрия повиши своя бюджет за реагиране при извънредни ситуации до 1 млрд. евро, а Нехамер посочи в публикация в X, че правителството му ще може да поиска 500 млн. евро от кохезионните фондове на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 21.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още