fallback

Нидерландия иска право на отказ от миграционните правила на ЕС

Очаква се Брюксел да се противопостави на искането

13:51 | 18.09.24 г. 3

Дясното правителство на Нидерландия заяви в сряда, че е поискало от Европейския съюз (ЕС) възможност да се откаже от правилата за миграцията, за да може да наложи ограничения върху нежелани пристигащи, съобщава Ройтерс.

„Току що информирах Европейската комисия (ЕК), че искаме възможност за неучастие [в политиката] по миграцията. Трябва отново да отговаряме за наша собствена политика за убежището!“, пише министърът по миграцията на страната Марйолейн Фабер в социалната мрежа X.

На власт от юли насам правителството, управлявано от националистическата партия PVV на Хеерт Вилдерс, цели да обяви национална криза в областта на убежището, което ще му позволи да прилага контрол без одобрението на парламента.

Очаква се Брюксел да се противопостави на искането, тъй като страните членки на ЕС, включително Нидерландия, през декември 2023 г. договориха нов миграционен пакт за целия съюз.

„Не излизаш от прието законодателство в ЕС, това е генерален принцип“, коментира говорителят на ЕС Ерик Мамер миналата седмица по повод позицията на Нидерландия.

Според данните на ЕС Нидерландия е получила по две първоначални молби за получаване на убежище на 1000 жители през 2023 г., което отговаря на средното за блока. В десет страни членки дяловете са по-високи.

След години на бюджетни съкращения обаче единственият регистрационен център за търсещи убежище на страната е претоварен, което често оставя стотици хора да спят отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още