fallback

Добромир Иванов, BESCO: Захариева поема темата как ЕС да се конкурира със САЩ и Китай

Българският еврокомисар ще има възможността да започне промени в ефективността на Европейския съюз, смята той

17:24 | 18.09.24 г.

Иновациите са едно от местата, в които Европейският съюз (ЕС) изостава значително от САЩ и Китай, затова при Екатерина Захариева идва един от ресорите, свързан с темата как да се конкурираме с тези две големи сили. Така коментира поста на българската номинация за еврокомисар изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„ЕС има много големи предизвикателства в ефективното разходване на средства – инвестира в пъти повече от САЩ в научни изследвания, но крайният резултат в САЩ е в пъти по-голям. Имаме много голямо неефективно изразходване на средства. Няма как да се конкурираме с тези икономики, без да наваксаме това изоставане“, каза Иванов.

Според него българският еврокомисар ще има възможността да започне промени в ефективността на ЕС, като една от най-големите пречки регионът да има технологични гиганти като тези в САЩ е огромната регулаторна тежест.

Иванов посочи, че проблемите, които има ЕС, са и проблеми, каквито срещаме в България. Вярвам и ми се иска да сме добър пример за това как, решавайки проблеми при нас, поемаме инициативата да променим целия ЕС, каза още той.

Според него в момента единният пазар в ЕС все още не съществува по начина, по който искаме да го виждаме, защото в различните държави членки има различни регулации за бизнеса.

В САЩ има компании за стотици милиарди, за трилиони, но един предприемач има достъп до много повече средства, много по-бързо започва да расте и има много повече енергия, защото по-бързо постига успех. В ЕС най-често ти отнема 20 години, за да стигнеш там и си уморен от цялата бюрокрация, каза още той.

Според Иванов много пъти слабост на нашата държава е било това, че Европейската комисия или Европейският парламент обсъждат теми, които касаят България, но по тях липсва национална политика.

Ако българската държава има ясни приоритети в развитието на стартъпите и въвеждането на иновациите, Захариева може да защитава националните интереси като еврокомисар, смята Иванов.

Той посочи, че България е достa добре развита на фона на региона като екосистема и фондове за стартъпи, но в регулаторно отношение е „на дъното“.

Иванов припомни, че предходния състав на ЕК е създал стандарт за стартъп нация, който включва критерии за измерване на насърчаването на предприемаческата среда за нови компании.

„България е единствената държава, която бележи изоставане спрямо предните години. Не просто сме пак на последно място, а сме по-зле от предния път“, каза Иванов и добави, че това може да се промени с реформи, но за тяхното прокарване трябва стабилно правителство.

Според него у нас няма връзка между бизнеса и научно-изследователската дейност, ако се имат предвид университетите и БАН.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още