fallback

Печатницата на БНБ: Хартията за вота отговаря на техническите изисквания

ЦИК е получила мостри от хартията преди подписването на договора с доставчика, посочват от печатницата на централната банка

10:43 | 18.09.24 г.

Доставената специализирана хартия за машинния вот на 27 октомври отговаря на изискванията на ЦИК и на производителя на машините за гласуване - „Смартматик Интернешънъл холдинг“. Така печатницата на Българската народна банка (БНБ) отговори с официална позиция на призива на ЦИК да коментира доставката на специализирана хартия, за да не се създава усещане, че се доставя различна от техническите изисквания на производителя.

Темата беше повдигната в отговор на журналистически въпрос относно изборите на 9 юни, когато около 140 машини показаха дефект и гласуването с тях беше преустановено, защото отпечатваха къси, празни или непълни бюлетини. Същевременно според Веселин Тодоров – директора на фирмата доставчик на машините „Сиела Норма“ – устройствата не се захранват с правилната хартия.  

В официалната си позиция от печатницата припомнят, че задължението да доставя специализираната хартия за бюлетината от машинното гласуване ѝ е вменено с промените в Изборния кодекс от 30 декември 2022 г. Доставената хартия не може да се използва за обучение и тестови цели.

Печатницата на БНБ „стриктно се е придържала към изискванията на ЦИК и на производителя на машините за гласуване, посочени в документацията на обществените поръчки за машинно гласуване, както и в цитираните по-горе писма на ЦИК“, пише в официалната позиция. Те посочват, че параметрите на хартията присъстват и във всяка обществена поръчка за избори в България.

Фирмата, която е избрана да достави хартията за машинния вот на 27 октомври, е MITSUBISHI HITEC PAPER EUROPE, а мостри от хартията са предоставени на ЦИК преди подписване на договор за изпълнение обществената поръчка, придружени със сертификат на производителя и с протокол от изпитване в независима акредитирана лаборатория. Изпитванията се извършват в Централната аналитична лаборатория на „Институт по целулоза и хартия“ АД. Резултатите от изпитванията на специализираната хартия до момента показват, че доставената хартия отговаря на изискваните технически характеристики, а необходимата документация и протоколи от тестовете са предоставени и на ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още