fallback

Левите партии във Франция започват процедура по импийчмънт срещу Макрон

Това се случва за първи път в историята на Петата република

18:24 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Процедурата по импийчмънт, заведена срещу френския президент Еманюел Макрон от крайнолявата „Непокорна Франция“, беше счетена за допустима от бюрото към Националното събрание) с 12 гласа „за“ срещу 10 „против“, съобщава Euractiv.

Този ход, първият по рода си в историята на Петата република, няма реалистичен шанс да успее, въпреки че резултатът от гласуването във вторник беше очакван, като се има предвид, че лявата група „Нов народен фронт“, който включва и „Непокорна Франция“, притежава мнозинство в бюрото, най-висшият колегиален орган на Националното събрание.

Процедурата стартира, за да се осъди „безпрецедентното авторитарно движение на Макрон в света на парламентарните режими и в системата на представителната демокрация“, става ясно от петиция, подписана от над 300 000 души.

През лятото президентът отказа да позволи на „Нов народен фронт“ Люси Касте да състави правителство, въпреки че групата спечели най-много места на последните избори през юли. Десният ветеран Мишел Барние в крайна сметка беше назначен за министър-председател по-рано този месец.

Потенциалният импийчмънт на Еманюел Макрон сега ще трябва да бъде разгледан от правната комисия към парламента, преди да бъде подложен на гласуване в по-широкия парламент.

За да бъде приет, текстът трябва да бъде одобрен от две трети от депутатите – 385 от общо 577. Ако резолюцията премине препятствието на Асамблеята, тя трябва да бъде изпратена в Сената, където десните партии и техните центристки съюзници имат мнозинство.

Следователно е математически невъзможно импийчмънтът на Макрон да бъде приет, особено след като лидерът на партията „Национален сбор“ в Националното събрание Марин льо Пен заклейми хода като „зловеща комедия“, оркестрирана от левицата, обвинявайки ги в разпространение на „безредие и хаос“.

Въпреки това депутатите от „Нов народен фронт“ побързаха да приветстват гласуването във вторник като необходим „парламентарен отговор“. От своя страна лидерът на партията Жан-Люк Меланшон призова за демонстрации в цяла Франция в събота (21 септември) „за свалянето на Макрон“.

Бившият премиер Габриел Атал, сега лидер на депутатската група на президентската партия в Националното събрание, описа „това предложение и този дебат“ като „обявяване на война на нашите институции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още