fallback

България слиза до 49-о място в глобален индекс за свободни и честни избори

В световен мащаб индексът отчита най-големия си спад в историята през 2023 г.

15:45 | 17.09.24 г. 2

България отстъпва с две места и заема 49-а позиция в индекс за глобалното състояние на демокрацията, изготвен от Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA).

В индекса са включени 154 държави, а България е на едно от последните места в Европа.

По-ниската избирателна активност и все по-оспорваните резултати в света застрашават достоверността на изборите, предупреждава институтът, като подиндексите му за свободни и честни избори отбелязват най-големия си спад в историята през 2023 г.

Миналата година е била осмата поредна, в която се отчита нетен спад на общото представяне на демокрацията, което е най-дългият последователен спад от началото на воденето на статистика през 1975 г.

Институтът основава индексите си за глобалното състояние на демокрацията на над сто променливи и използва четири основни категории – предствителство, права, върховенство на закона и участие, за да категоризира представянето.

Категорията на свързаните с демокрацията свободни и честни избори и парламентарен надзор, подкатегория на представителството, записват най-лошата си година в историята през 2023 г.

„Този доклад е призив за действия за защита на демократичните избори“, заяви генералният секретар на IDEA Кевин Касас-Самора, цитиран в доклада. „Успехът на демокрацията зависи от много неща, но тя става напълно невъзможна, ако изборите се провалят“, допълни той.

Институтът отбелязва, че сплашването от държавата и нередности в избирателния процес като регистриране на фалшиви избиратели и нередности при броенето на гласовете нарастват. Той допълва, че заплахата от чуждестранна намеса, дезинформацията и използването на изкуствен интелект в предизборните кампании се прибавят към предизвикателствата.

Институтът посочва още, че участието на избирателите в световен план е намаляло до 55,5% от имащите право на глас през 2023 г. спрямо 65,2% през 2008 г. В световен план на почти 20% от изборите между 2020 и 2024 г. загубилият кандидат или партии са отхвърлили резултатите.

IDEA съобщи, че представянето на демокрацията в САЩ, които ще проведат президентски избори тази година, се е възстановило донякъде през последните две години, но опитът за убийство на бившия президент Доналд Тръмп през юли показва трайни рискове.

„Под половината (47%) от американците считат, че изборите през 2020 г. са били „свободни и справедливи“ и страната остава дълбоко поляризирана“, отбелязва IDEA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още