fallback

Тиери Бретон подава оставка като еврокомисар

Той трябваше да продължи да работи в ЕК още един мандат, но обвинява Фон дер Лайен, че натиска Франция да смени кандидатурата му

10:57 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон съобщава, че подава оставка от Европейската комисия (ЕК). В писмо, публикувано в социалната мрежа X (преди – Twitter, б.ред.), той уточнява, че решението му влиза в сила незабавно.

Брeтон се очакваше да продължи работата си в ЕК за още един мандат. В писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен той отбелязва, че преди дни тя е поискала Париж да смени името на номинирания за нов мандат комисар "по лични причини", които не е обсъдила с Брeтон, пише БТА.

По неговите думи се очаква Франция скоро да предложи нов кандидат, а самият той не вижда възможност да продължи работата си в Комисията.

I would like to express my deepest gratitude to my colleagues in the College, Commission services, MEPs, Member States, and my team.

Together, we have worked tirelessly to advance an ambitious EU agenda.

It has been an honour & privilege to serve the common European interest?? pic.twitter.com/wQ4eeHUnYu

— Thierry Breton (@ThierryBreton) September 16, 2024

Тази седмица се очаква Фон дер Лайен да представи състава и структурата на новата ЕК пред ръководството на Европейския парламент (ЕП).

Този ход е експлозивен и неочакван обрат в следизборния преход на властта в ЕС, който вече беше възпрепятстван от националната политика и опита на Фон дер Лайен да сформира колегиум на комисарите, балансиран по отношение на половете. Досега няколко страни, включително Словения и Румъния, оттеглиха кандидати мъже под неин натиск, като ги замениха с жени, пише Politico.

Брeтон обвинява председателя на ЕК, че е предложила по-влиятелен портфейл на Франция, ако президентът Еманюел Макрон смени номинацията му за еврокомисар. Според Брeтон Фон дер Лайен е изпробвала тази тактика и с по-малките държави от блока.

Според високопоставен служител от партията на Макрон, говорил пред Politico при условие за анонимност, в последните дни кипи сериозно напрежение между Париж и Брюксел заради потенциалния портфейл на Франция в следващата Комисия. „Франция не е доволна от обхвата на портфолиото, предоставен на Тиери Брeтон“, посочва източникът на медията.

Брeтон и Фон дер Лайен никога не са изпитвали особено добри чувства един към друг, добавя медията. Те многократно са се сблъсквали по различни въпроси и публично, и на четири очи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още