fallback

ФБР разследва нов опит за убийство на Доналд Тръмп

Има задържан заподозрян човек

01:42 | 16.09.24 г.

Кандидатът за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп е в безопасност след опит за неговото убийство, както го определят от ФБР, докато е играл голф на своето игрище в Уест Палм Бийч във Флорида в неделя, предаде Ройтерс.

Служители на правоохранителните органи заявиха по време на пресконференция, че стрелецът се е намирал в храсти близо до границата на голф игрището, когато агенти на тайните служби са забелязали цев от пушка в храстите.

Агентите са открили огън по стрелеца, след което той е захвърлил пушката си, две раници и други предмети и е избягал с черен автомобил Nissan. Според шерифа на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу свидетел е видял стрелеца и е успял да направи снимки на автомобила и регистрационния му номер.

Стрелецът е бил забелязан на около 400 до 500 ярда (365 до 457 метра) от мястото, където е играл Тръмп, каза шерифът, добавяйки, че агентите на Сикрет сървис са направили точно това, което е трябвало да бъде направено.

"В храстите, където е бил този човек, имаше пушка AK-47 с оптичен мерник, две раници и камера GoPro", съобщи Брадшоу, цитиран от Bloomberg. "Агентът на Сикрет сървис, който беше на игрището, свърши фантастична работа." Мерките за сигурност предвиждат агент на тайните служби да бъде на позиция една дупка преди Тръмп, уточни Брадшоу. 

След това властите са изпратили сигнал до щатските агенции с информация за автомобила, в резултат на което заподозреният е бил задържан на магистрала I-95 от заместник-шерифа в съседния окръг Мартин. "В момента имаме задържан човек", каза Брадшоу, който не разкри самоличността на заподозрения и не даде подробности за евентуалните му мотиви.

Малко по-късно вестник New York Times и Fox News Channel идентифицираха заподозрения като 58-годишния Райън Уесли Рут от Хаваите, като цитират неназовани служители на правоприлагащите органи. От Ройтерс не са успели да проверят това твърдение.

По-рано от предизборния щаб на Тръмп заявиха, че той е в безопасност след изстрелите в близост до него.

Тръмп е изпратил имейл до своята кампания за набиране на средства, в който се казва, че "в близост до мен е имало изстрели, но преди слуховете да излязат извън контрол, исках първо да чуете това: аз съм в безопасност и съм добре!", сочи имейлът, видян от Ройтерс.

Тръмп беше ранен при опит за покушение в Пенсилвания на 13 юли, което повдигна въпроси за защитата на кандидатите за президент само няколко месеца преди изборите на 5 ноември, на които той ще се изправи срещу вицепрезидента на САЩ и кандидат на демократите Камала Харис.

В изявление на Белия дом се казва, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са били информирани за инцидента и с облекчение са разбрали, че Тръмп е в безопасност. "Насилието няма място в Америка", заяви Харис в публикация в социалната мрежа X.

Американският сенатор Джей Ди Ванс, който е кандидат за вицепрезидент на Тръмп, заяви, че е разговарял с него след стрелбата и че бившият президент е в добро настроение.

Първата стрелба по президент или кандидат за президент на САЩ от голяма партия от повече от четири десетилетия беше очевиден пропуск в сигурността, който принуди Кимбърли Чийтъл да подаде оставка като директор на Сикрет сървис. Тръмп беше ранен в дясното ухо, а един посетител на предизборния му митинг беше убит при стрелбата.

Стрелецът, идентифициран като 20-годишния Томас Крукс, беше застрелян от снайперист на тайните служби. Новият изпълняващ длъжността директор на Сикрет сървис заяви през август, че се "срамува" от пропуска в сигурността, довел до опита за убийство, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още