fallback

Мишел Барние се радва на по-голяма подкрепа от Макрон във Франция

Протичване на Ipsos установи, че 32% от анкетираните биха подкрепили лидерите на „Национален сбор“ за следващ президент на изборите през 2027 г.

14:20 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Френският премиер Мишел Барние има по-висок рейтинг на одобрение от президента Еманюел Макрон, докато работи по съставянето на ново правителство, показва проучване на Ipsos, цитирано от Bloomberg.

Проучването, публикувано във вестник La Tribune, показва, че 34% от анкетираните са доволни от Барние. Междувременно подкрепата за Макрон достига 30%, което е с 2 процентни пункта повече спрямо допитването от юни, когато той неочаквано свика предсрочни парламентарни избори, които доведоха до застой в парламента и месеци на политическа парализа.

Анализът на Ipsos също така установи, че 32% от анкетираните биха подкрепили лидерите на крайнодясната партия „Национален сбор“ - Марин Льо Пен или Джордан Бардела – за следващ френски президент на изборите през 2027 г. Двамата изпреварват бившите премиери Габриел Атал и Едуар Филип, като и двамата отчитат подкрепа от 31%.

Повечето респонденти са против идеята левият политик Жан-Люк Меланшон или крайнодесният му колега Ерик Земур да станат президент.

Парламентарните избори във Франция не оставиха нито една група с мнозинство в Националното събрание. Барние беше назначен по-рано този месец и сега се опитва да състави правителство, чието одобрение може да зависи от Льо Пен. В събота тя призова за нов вот в рамките на една година, като каза, че настоящата ситуация „не може да издържи“.

Проучването на Ipsos сред 1000 души е проведено по интернет между 11 и 13 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още