fallback

Камелия Нейкова: ЦИК приема решенията си съобразно закона, а не под политически натиск

Комисията не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции, категоричен е нейният председател

11:40 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Централната избирателна комисия (ЦИК) приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск. Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

"За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Никой от останалите колеги също не  е споделял да му е оказвано влияние. Много неща се изписаха и казаха в публичното пространство – за съжаление, голяма част - неверни, които нарушават доверието в работата на ЦИК. Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към този орган“, посочва Нейкова.

ЦИК не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции, добавя тя. „Проблемите, които възникват в самите политически субекти, трябва да бъдат разрешени в рамките на самите партии. Не може някой да очаква ние да вземем техните решения“, изтъква още Нейкова.

Тя обясни, че тя и колегите ѝ са изправени пред безпрецедентна ситуация по отношение на случващото се в ДПС.

"Една политическа партия с двама председатели, които представляват партията заедно и поотделно, т.е. имат напълно равни права да подават заявления, които са противоположни. Този вътрешнопартиен въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на самата партия. ЦИК нито има право, нито може да се намесва в неговото разрешаване. Няма как ЦИК да откаже приемането на документи“, изтъква Нейкова.

По думите ѝ не става въпрос ЦИК да разпише някакви различни правила от тези, които предвижда Изборния кодекс. Досега винаги решенията на ЦИК за условията и реда за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите са били такива, каквото е сегашното решение. Винаги има начален час и дата, както и краен час и дата.

„В Изборния кодекс единственото място, където може да бъде поставен електронен подпис, е подписката на избирателите в подкрепа регистрацията на една партия или коалиция.  В нито една друга част не се съдържа разрешение за подписване с електронен подпис. Вярно е, че няма и забрана. Законодателят трябва да предвиди при регистрацията в изборния процес къде е допустимо подписването с електронен подпис“, изтъква Нейкова.

Тя обърна внимание на противоречива практика на Върховния административен съд (ВАС).

„В годините назад имахме случай, когато в ЦИК бяха постъпили документи преди началото или след крайния час за регистрация. ЦИК отказа да извърши такава. Това решение беше оспорено пред ВАС. Той го потвърди с аргументи, че всички политически субекти са длъжни да се съобразяват с този ред и поради това не може извън началото и края, определени с решение на ЦИК, да се подават документи. Надявам се при следващите промени в Изборния кодекс законодателят  да се съобрази с всички разминавания и несъответствия между отделните нормативни актове", посочва Нейкова.

Тя заяви, че за участието в изборите на 27 октомври  коалицията около Виктория Василева не е отговорила на нужния брой подписи.

"Подписките се представят на хартиен носител, който съдържа изписани имената, ЕГН и саморъчен подпис на избирателя, който е подкрепил този политически субект за участие в изборите", подчертава Нейкова.

В неделя ЦИК и шестимата министри, на които Министерски съвет е възложил функции по организацията на изборите, ще се обсъдят идеите на правителството за провеждане на прозрачен вот. Част от тях вече бяха анонсирани в писмо до медиите, изтъква председателят на ЦИК.

"Начинът, по който предложенията бяха първо публично разпространени, а после предоставени на ЦИК, е странен. Органите трябва да разговарят помежду си“, категорична е Нейкова.

Според нея една част от предложенията вече са правени от ЦИК при предходни избори, като например да се води регистър на пломбите, които се поставят на различните отделения на машината, а не само на отделението, където са флаш паметите.

Нейкова посочи още, че от ЦИК са провели среща с ръководството на печатницата на БНБ.

"Отново ни увериха, че хартията отговаря на тези изисквания, които производителят на машините е поставил, така че принтерите да работят безпроблемно", разкрива тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още