fallback

Подкрепата за опозиционните консерватори в Германия продължава да расте

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ е на второ място с 19%

11:21 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Подкрепата за германските опозиционни консерватори се е повишила до най-високото си ниво от над три години и половина, докато алиансът ХДС/ХСС се готви да посочи свой кандидат, който да се състезава срещу канцлера Олаф Шолц на парламентарните избори догодина, съобщава Bloomberg, цитирайки  ново проучване.

Социологическото изследване на Insa за вестник Bild am Sonntag показва подкрепата за консерваторите в размер на 33%, което е с два процентни пункта повече спрямо предходната седмица и най-високото ниво от февруари 2021 г. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ е на второ място с 19%.

Трите партии в управляващата коалиция на Шолц - неговата Германска социалдемократическа партия (14%), Зелените (10%) и Свободната демократическа партия (4%) - успяха да спечелят общо едва 28%, най-слабият им резултат, откакто поеха управлението на страната в края на 2021 г.

Нова крайнолява партия, “Съюз на Сара Вагенкнехт”, е наравно със Зелените с 10%.

Гласоподавателите са все по-разочаровани от коалицията на Шолц и социологическите проучвания показват, че мнозина не вярват, че правителството му ще се справи с проблеми като нелегалната миграция.

Имиграцията беше един от основните въпроси в кампанията за два регионални избора по-рано този месец, на които крайнодесните и крайнолеви партии се представиха силно.

„Алтернатива за Германия“  стана първа на изборите в Тюрингия и втора в съседна Саксония и води на ГСДП при социологическите проучвания в Бранденбург преди изборите там следващата неделя.

Проучване на Forschungsgruppe Wahlen за обществената телевизия ZDF, публикувано в петък, показа, че антиимигрантската партия е лидер с 29%, а ГСДП, която в момента управлява провинцията, има 26% подкрепа.

Германските консерватори и крайнодесни партии водят в социологическите проучвания. Графика: Bloomberg

Като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), Фридрих Мерц обикновено би бил първият избор за консервативен кандидат за канцлер, но слабият индивидуален рейтинг на 68-годишния мъж породи съмнения дали той може да върне канцлерския пост в рамките на ХДС/ХСС през следващата година.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който оглавява Християнсоциалния съюз (ХСС) в провинцията, също се включва в надпреварата, докато Хендрик Вюест, който управлява най-населения регион в Германия Северен Рейн-Вестфалия, е друг потенциален претендент.

Преди изборите през 2021 г. Зьодер осакати кампанията на тогавашния лидер на ХДС Армин Лашет, като първоначално отказа да отстъпи кандидатурата си. Това помогна на социалдемократите на Шолц да напреднат, за да станат най-силната партия.

Мерц обяви, че решението за кандидата на консерваторите ще бъде взето след вота следващата седмица в Бранденбург - провинция, която заобикаля германската столица Берлин и е дом на избирателния район на Шолц, Потсдам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 15.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още