fallback

Германия е изпратила първи военен кораб през Тайванския проток от 22 години насам

От Китай коментират, че това представлява „риск за сигурността“ и изпраща „неправилни сигнали“

16:44 | 14.09.24 г.

Германия е изпратила първия си военен кораб през Тайванския проток от 22 години насам. Фрегатата Баден-Вюртемберг и спомагателен кораб са преминали през пролива в петък, съобщава министърът на отбраната Борис Писториус на пресконференция в Берлин.

От Пекин междувременно коментират, че този ход представлява „риск за сигурността“ по протежение на Тайванския пролив и изпраща „неправилни сигнали“, съобщава Bloomberg. Китай допълва, че ще противодейства на всички заплахи и провокации.

Китайската народна освободителна армия е организирала морски и въздушни сили в района, за да следят и охраняват целия процес, според изявлението.

Ходът на Германия подчертава нарастващото желание на партньорите на САЩ да се противопоставят на президента на Китай Си Дзинпин и да изпратят кораби през един от най-натоварените морски пътища в света. Китай не претендира за суверенитет над пролива, но иска да регулира водния път и протестира срещу транзита от чужди сили.

В проливите няма т. нар. „международни води“, казва се в изявление на китайското посолство в Германия, публикувано на неговия уебсайт. Китайската страна настоява германската страна да избягва да пречи и да накърнява здравословното и стабилно развитие на двустранните отношения между двете страни, допълва се в съобщението.

„Свободата на корабоплаването не означава свобода да действате безразсъдно“, добавя Ву Киен, говорител на Министерството на националната отбрана на Китай, в изявление.

Държавите от Европейския съюз увеличават присъствието си в Индо-тихоокеанския регион в по-широк план тази година, според Тайванския институт за изследване на националната отбрана и сигурност.

Германия обмисляше изпращането на фрегата през Тайванския пролив преди няколко години, но отмени плана, тъй като тогавашният канцлер Ангела Меркел не искаше да дразни Китай, припомня агенцията. САЩ извършват редовен транзит през пролива, а Франция, Обединеното кралство и Канада изпратиха кораби през последните години.

Писториус алармира по-рано тази година за нарастващите военни амбиции на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Берлин се опитва да балансира опасенията за сигурността с важните си икономически отношения с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Политика виж още